петак, 17. мај 2019.

(Veganske) Slatke kriške od palente i lešnika


(Veganske) Slatke kriške od palente i lešnika
Kolači sa palentom nisu nepoznanica, i najpoznatiji su oni sa jajima i limunom ili nanadžom, ali za danas pravim zanimljive i superukusne slatke kriške od palente i lešnika. Po originalnom receptu, prave se sa puterom, a ukoliko postite, ne jedete mlečne proizvode, možete zameniti sa margarinom ili kokosovim uljem, zato sam i stavila u zagradu veganske. I što je najvažnije, poslastica se super brzo pravi i ne treba vam puno sastojaka, nikakva specijalna nabavka.

(Veganske) Slatke kriške od palente i lešnika
Sastojci:
150 gr blago prepečenih lešnika
150 gr palente
110 gr smeđeg šećera
100 gr putera (ili margaraina)
1 vegansko jaje od lana (1 kašiku mlevenog lana pomešati sa 3 kašike vode)
1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:
Blago prepečene i oljuštene lešnike stavite u posudu za mešanje multipraktika i uključite kako bi se blago usitnili. Odvadite 3 kašike (koje ćete iskoristiti da pospete na kolač pre pečenja) i uključite ponovo posudu za mešanje dok se skroz ne usitni. Zatim u posudu za mešanje dodajte palentu, šećer, blago otopljeni puter, vegansko jaje i prašak za pecivo i ponovo uključite multipraktik do se smesa ne sjednini.
U okrugom kalupu (prečnika 20 cm), može i četvrtastom sipajte smesu i pritisnite je prstima kako biste je poravnali. Odvađene krupnije iseckane lešnike pospite po kolaču i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 190 C i pecite oko 35 minuta dok ne dobije boju. Imajte u vidu da će biti kad ga izvadite baš mekan, ali kako se bude hladio, stvrdnuće se. Kada se ohladi, izvadite ga iz kalupa i služite.

(Veganske) Slatke kriške od palente i lešnika

Нема коментара:

Постави коментар