уторак, 14. мај 2019.

Burgeri od ćuretine sa tikvicama

Burgeri od ćuretine sa tikvicama
U poslednje vreme baš često pravim burgere, i to raznorazne: veganske, juneće (uskoro recept powered by PrleMeatHouse burgerima), i evo sad ćureće sa dodatkom rendanih tikvica uz dodatak dva sosa za hamburger zemičke. Ukus im je kao da su sišli sa roštilja, a super brzo se prave.
A jeste li znali da su se prvi put u ovom današnjem obliku pojavili krajem 19. veka i najčešće ih povezuju sa Sjedinjenim Američkim Državama gde su se prvo služili odresci od mlevenog mesa između dve kriške hleba. Ali isto tako, reč Hambureger potiče iz Nemačke, odnosno po nemačkom gradu Hamburgu gde je bilo uobičajeno da se stavi parče šunke u veknu. Eto, malo istorije vezane za hamburger.

Burgeri od ćuretine sa tikvicama

Sastojci:
Za ćureće burgere (za 4 komada)
500 gr mlevenih ćurećih prsa
200 gr rendane tikvice
1/4 šolje hlebnih mvrica
1 čen belog luka
1 mala glavica sitno seckanog crvenog luka
1 kašičica soli i bibera po želji
ulje za premazivanje
Listovi ajsberg salate
Paradajz iseckan na kolutove
Crveni luk iseckan na kolutove
3 lista sira kačkavalja
Burger zemičke (ima odlične u Lidlu, dobre su zato što se ne raspadaju)

Sosovi:
Beli sos
2 kašike Thomy majoneza
2 kašike kisele pavlake
1 kašičica vlašca (suvog ili svežeg)

Crveni sos
2 kašike Heinz kečapa
2 kašike pizza kečapa
1 kašičica začina za Pizzu

Burgeri od ćuretine sa tikvicama
 Priprema:
Manju tikvicu oljuštite od kore i izrendajte, posolite i ostavite da pusti tečnost. Kada je ispustila tečnost dobro je još iscedite prvo rukom, a zatim je još dodatno prosušite u papirnom ubrusu ili krpi. Izrendanu i prosušenu tikvicu dodajte u činiju u koju ste stavili mleveno meso. Dodajte i ostale sastojke - hlebne mrvice, beli luk, crni luk, so, biber i sve dobro izmešajte rukom. Kada se smesa sjedinila, oblikujte burgere (svaki oko 160 gr) i ostavite ih u frižider da odstoje oko 30 minuta.
Nakon toga iz izvadite, premažite ih četkicom sa uljem i stavite da se peku u gril tiganj koji ste prethodno zagrejali na najjače. Smanjite vatru za trećinu i pecite ih oko 5 minuta, a zatim okrenite. Kada ste ih okrenuli, stavite po krišku ili list sira i pecite još 5 minuta. Možete ih i poklopiti dok se peku, kako bi se sir što bolje istopio.
Burger zemičke presecite po sredini i samo malo ih stavite na tiganj da se prepeku. Donji deo zemičke premažite crvenim sosom, stavite listove ajsberg salate, zatim burger, pa 2 koluta paradajza, zatim kolut-dva crvenog luka. Gornji deo zemičke premažite belim sosom i stavite od gore. Služite opcionalno uz pržene krompiriće.

Burgeri od ćuretine sa tikvicama



Нема коментара:

Постави коментар