Kremasti rižoto sa bundevom |
Za ovaj recept, potrebno je:
300 gr bundeve
1 šolja gr pirinča okruglog zrna (arborio)
40 ml maslinovog ulja od komine (kad nije post uzeti pola količine putera, a pola maslinovog ulja)
1 dl belog vina
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
pola kocke za supu od povrća, 3 šolje
začini: so, biber, malo ruzmarina (najbolje svežeg)
Priprema:
Zagrejati ulje i na blagoj vatri oko 5 minuta dinstati sitno sečeni luk i beli luk. Dodati pirinač, i dinstati ga dok ne upije masnoću, a zatim dodati belo vino, te začiniti solju i biberom i malo ruzmarima i dinstati još nekoliko minuta. Dodati sitno seckanu bundevu koju ste očišćenu i posoljenu i prelivenu sa malo maslinovog ulja i u komadima prethodno pekli u rerni na 180 C oko 30 do 40 minuta. Sve dobro izmešati, dodati 3 šolje vode i kocku za supu i poklopiti i kuvati na tihoj vatri (na podeku 3 od 9) i paziti da ne ostane bez tečnosti na vrhu. Kada je pirinač skoro mekan i blago tvrd u sredini i izgleda kremasto, odnosno nakon oko 20 do 30 minuta, dodati maslinovo ulje (odnosno puter ako nije post) Ukoliko je pirinač upio svu vodu, dodati još vode (napomena: pirinač ne sme nikad da bude suv na vrhu). Služiti sa sitno iseckanim ruzmarinom ili ako nije post, izrendanim parmezanom.
Kremasti rižoto sa bundevom |
Bundeva je namirnica
specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a
preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz
Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani,
dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i
mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za
spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…
Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica
specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a
preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz
Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani,
dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i
mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za
spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…
Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica
specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a
preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz
Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani,
dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i
mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za
spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…
Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica
specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a
preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz
Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani,
dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i
mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za
spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…
Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Нема коментара:
Постави коментар