недеља, 18. март 2018.

Kremasti rižoto sa bundevom

Kremasti rižoto sa bundevom
Budneva je namirnica koja potiče iz Južne Amerike, a u Evropi je počela da se koristi u 16. veku. Izuzetno je zdrava, a od nje mogu da se prave i slana i slatka jela, iako su kod nas zastupljenija slatka. Pa u čast bundevi, evo jednog slanog recepta koji često pravim kad je sezona budneve, a i kad je post. Pa da krenemo.

Za ovaj recept, potrebno je:
300 gr bundeve
1 šolja gr pirinča okruglog zrna (arborio)
40 ml maslinovog ulja od komine (kad nije post uzeti pola količine putera, a pola maslinovog ulja)
1 dl belog vina
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
pola kocke za supu od povrća, 3 šolje
začini: so, biber, malo ruzmarina (najbolje svežeg)

Priprema:
Zagrejati ulje i na blagoj vatri oko 5 minuta dinstati sitno sečeni luk i beli luk. Dodati pirinač, i dinstati ga dok ne upije masnoću, a zatim dodati belo vino, te začiniti solju i biberom i malo ruzmarima i dinstati još nekoliko minuta. Dodati sitno seckanu bundevu koju ste očišćenu i posoljenu i prelivenu sa malo maslinovog ulja i u komadima prethodno pekli u rerni na 180 C oko 30 do 40 minuta. Sve dobro izmešati, dodati 3 šolje vode i kocku za supu i poklopiti i kuvati na tihoj vatri (na podeku 3 od 9) i paziti da ne ostane bez tečnosti na vrhu. Kada je pirinač skoro mekan i blago tvrd u sredini i izgleda kremasto, odnosno nakon oko 20 do 30 minuta, dodati maslinovo ulje (odnosno puter ako nije post)  Ukoliko je pirinač upio svu vodu, dodati još vode (napomena: pirinač ne sme nikad da bude suv na vrhu). Služiti sa sitno iseckanim ruzmarinom ili ako nije post, izrendanim parmezanom.


Kremasti rižoto sa bundevom



Bundeva je namirnica specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…

Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…

Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…

Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa
Bundeva je namirnica specifičnog ukusa i mirisa uspešno snižava nivo šećera u krvi, a preporučuje se i u slučaju bolesti želuca i tankog creva. Ona potiče iz Južne Amerike, gde je od davnina jedna od glavnih namirnica u ishrani, dok su je Evropljani počeli koristiti u 16. veku. Specifičnog ukusa i mirisa, s obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, koristi se za spravljanje raznih poslastica, kao i supa, variva…

Preuzeto sa: Bundeva kao lek za dobro zdravlje | zdrava i lepa

Нема коментара:

Постави коментар