среда, 16. јануар 2019.

Skonsi sa narom i sokom od narandže

 Skonsi sa narom i sokom od narandže

Skonse obožavam u svakom obliku, i slane i slatke, tako su zahvalni. Slani su idealni za doručak ili laganu večeru, a slatki uz popodnevnu kafu ili čaj. E pa ovi sa narom, su idealni uz kafu ili čaj, ili čašu mleka. Ma savršeni. A pitate se otkud sa narom, e pa i nar obožavam, i spremam se uskoro da objavim neke slane recepte sa njim, do tada, možete uživati u pravljenu ovih divnih engleski peciva. Možete ih služiti tako što ćete ih preseći na pola i premazati mekim puterom.

Poreklo skonsa

Inače, vode poreklo iz Engleske, odnosno Škotske, i kao što napisah, i obično su se servirali uz čaj. Obično se prave u obliku pogačica ili kao trouglovi. Zapravo, testo možete da oblikujete kako god hoćete, pustite mašti na volju. Neki kažu da vode poreklo i iz Holandije. Koje god im je poreklo, za njihovo pravljenje vam ne treba puno namirnica, osnovne su brašno, puter, jaje, prašak za pecivo, so, šećer i mlaćenica, ili jogurt ili slatka pavlaka, u zavisnosti od toga da li su slani ili ne.

Ovaj recept vam može poslužiti kao polazna osnova, i umesto nara, možete da isprobate nešto drugo. U svakom slučaju, želim vam da se lepo zabavite praveći ih, i još više da uživate u njihovom ukusu.

Skonsi sa narom i sokom od narandže
Sastojci:
2 šolje brašna (koristila sam tip 500 meko, može i tip 400)
1/4 šolje brašna od badema (uzmete bademe i sitno ih iseckate u food procesoru)
1/4 kašičice soli
1/4 šolje kristal šećera
2 1/2 kašičice praška za pecivo
65 grama hladnog putera iseckanog na sitne kockice
 3/4 šolje očišćenog nara
1 veće jaje
3/4 šolje slatke pavlake
2 kašike soka od narandže (iscedite narandžu)
kora od jedne narandže (kao "zamenu" možete koristi 2 kašičice bio kore od naradže iz DM-a, prodaju u kesicama od 5 grama)
1 čajna kašičica vanila arome Dr Oetker

Za premaz:
1 kašika mleka
1 kašika kristal šećera

Skonsi sa narom i sokom od narandže
Priprema:
Obložite tepsiju sa papirom za pečenje.
U većoj posudi izmešajte prosejano brašno, brašno od badema, so, šećer i prašak za pecivo. Dodajte hladan i iseckan puter i mešajte dok ne dobijete okruglice veličine graška. Nemojte previše da mesite testo. Umešajte očišćene semenke nara.
U drugoj posudi umutite jaje, slatku pavlaku, sok od narandže i koru od narandže i aromu vanile. Sipate mokre sastojke u suve. Pre nego što sipate mokre sastojke, napravite udubljenje od suvih, i u to udubljenje sipajte mokre sastojke. Izmešajte dobro i kad počne da se smesa sjedinjuje, stavite je na pobrašnjenu radnu površinu i umesite.
Smesu prebacite na tepsiju i oblikujte je u obliku kruga debljine oko 1 cm. Nožem za picu isecite 8 trouglova i smesu stavite u frižider da se prohladi na 15 minuta. U međuvremenu zagrejte pećnicu na 200 C. Pre  nego što ćete ih staviti u rernu, skonse premažite mleko sa četkicom i pospite šećerom i pecite oko 20 do 25 minuta, u zavisnosti od pećnice. Izvadite ih, i otsavite da se malo prohlade i služite. Ukoliko vam ostane viška, možete ih i smrznuti i podgrejati po želji. Prijatno!

Skonsi sa narom i sokom od narandže

    Нема коментара:

    Постави коментар