четвртак, 24. јануар 2019.

Braunis sa puterom od kikirikija

Braunis sa puterom od kikirikija
Da li ste znali da je 24. januar svetski dan putera od kikirikija :) za sve one ljubitelje ovog namaza. E, pa njemu u čast napravila sam ove divne braunis sa puterom od kikirikija, predivni su, a pogotov kad se posluže sa sladoledom od vanile i malo šumskog voća. Inače kikiriki mi je omiljena grickalica, a potiče iz Južne Amerike iz doba Inka i Asteka, a sam puter od kikirikija je patentirao Marsel Gilmor Edson u Monterealu, Kanada davne 1884. godine. Inače, ako niste znali, kikiriki razvija svoj plod ispod zemlje, kao i krompir i pripada porodici mahunarki. I još jedna zanimljivost, je ta da se cvetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju prema zemlji i ulaze u nju gde se razvijaju i sazrevaju mahune kikirikija. Nije uobičajeno, ali se gaji i kod nas na više peskovitom zemljištu. U svakom slučaju vrlo zanimljiva biljka.
Što se tiče recepta, vrlo je jednostavan, ne peku se dugo, a ukus je božanstven, čokoladno kikirast :) Našla sam ga na blogu Handletheheat, i malo preradila što se tiče sastojaka i količine, i odličan je ispao.

Braunis sa puterom od kikirikija
Sastojci (za četvrtastu tepsiju veličine 20 x 20 cm):
100 gr crne čokolade
70 gr noisette čokolade
100 gr putera od kikirikija
70 gr putera
90 gr šećera
2 jaja
1 kašičica Dr. Oetker arome vanile
80 gr brašna
1/4 kašičice soli
kašika/dve putera od kikirikija za punjenje

Priprema:
Rernu uključite na 160 C. U staklenoj posudi kuvanjem na pari otopite crnu čokoladu, noisette čokoladu, puter od kikirikija i puter. I ostavite da se prohladi. U drugoj posudi oko 3 minuta dobro umutite miskerom dva jaja i šećer. Nakon toga dodajte ohlađenu čokoladu sa puterom, so, brašno i aromu vanile. Sve dobro umutite i sipate pola smese u tepsiju, zatim kašiku/dve u zavisnosti od toga koliko želite da stavite kikiriki putera razmažite na polovini smese, a zatim sipajte ostatak smese za braunise u tepsiju koju ste prethodno stavili papir za pečenje ili premazali puterom i pobrašnili. Pecite u rerni oko 35 minuta. Kada budete proveravali čačkalicom da li su braunis gotovi, treba da ostane malo smese na čačkalici, jer ne treba se prepeku i budu suvi, već "vlažni iznutra". Ostaviti ih da se ohlade, iseći i služiti uz kuglu sladoleda od vanile i šumskim voćem. Prijatno!

Braunis sa puterom od kikirikija

Braunis sa puterom od kikirikija





Нема коментара:

Постави коментар