петак, 28. децембар 2018.

Posni "spanakopita" trouglići

Posni "spanakopita" trouglići
Već ste mogli da zaključite da mnogo volim da pravim trougliće od kora, nekako su mi lepši tako manji, poput party food-a su i mnogo su mi inspirativnije. A sve je krenulo sa Trouglićima sa šljivama i fetom, jednom odličnom slatkom varijantom trouglića. Tu je i slana posna verzija sa prazilukom i krompirom, Posni trouglići sa prazilukom i krompirom, a za ovaj put sam spremila posne "spanakopita" trougliće. Posna ili veganska verzija ove čuvene Grčke pite sa spanaćem. I odlični su, zaista! Kao zamenu za fetu sam koristila Viofast Veganski beli sir i zaista je odličan i zahvalan i zahvaljujući njemu je ovaj recept i nastao. Ono što je još bitno reći za ovaj sir jeste da je Veganski 100 % da nesadrži kazein i laktozu. Ideju za ovaj recept sam našla na blogu LazyCatKithcen koji sam prilagodila.

Posni "spanakopita" trouglići

Sastojci (za oko 20 trouglića):
kore za pitu
Kašika maslinovog ulja
pakovanje smrznutog spanaća
4 manja mlada luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckanog
1 manja vezica sveže mirođije 
1 pakovanje Viofast Veganskog belog sira
1 kašičica sušene nane (ili 1 kašika sveže)
so, biber
1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
1 kašika mrvica
2 kašike soka od limuna
semenke susama

Posni "spanakopita" trouglići

Priprema:
Otopite spanać zagrevajući ga na malo ključale vode. Ukoliko želite da zadrži svoju prirodnu zelenu boju, kad ga skinete sa šporeta prelijte ga ledeno hladnom vodom. Zatim ga dobro procedite od viška vode.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckan mladi luk, i malo prodinstajte, zatim dodajte beli luk i dinstajte sve još nekoliko minuta. Dodajte proceđeni spanać i začinite solju, biberom, limunovim sokom, mirođijom, nanom i muškatnim oraščićem i promešajte. Dodajte i izrendan veganski sir i kašiku mrvica i sve dobro izmešajte i začinite dodatno solju ukoliko je potrebno.
Zagrejte pećnicu na 175 stepeni.
Uzmite kore i izrežite ih na trakice veličine 5 do 7 cm x 25. Koristite po dve trakice za jedan trouglić.
Uzmite trakicu i premažite je uljem, a zatim stavite drugu na nju i nju premažite uljem. Opionalno možete posuti prvu trakicu sa malo mrvica kako bi trouglići bili hrskaviji.
U jedan kraj trakice stavite punu kašičicu smese i pravite trougliće tako što ćete donji desni ugao trakice presaviti dijagonalno ulevo. Zatim donji levi ugao trakice povucite na gore da biste opet napravili trouglić, i tako naizmenično sa leve na desnu i desne na levu stranu dok ne dođete do kraja trakice. Kraj kore zalepite tako što ćete ga premazati sa još malo ulja i ređajte trougliće na tepsiju na koju ste prethodno staviti papir za pečenje. Kada ste poređali trougliće premažite opet sa malo ulja i pospite susamom i pecite u zagrejanoj pećnici oko 20-tak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno žutu boju. Prijatno!

Posni "spanakopita" trouglići

Нема коментара:

Постави коментар