понедељак, 11. фебруар 2019.

Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata

Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata
Ideju za ovo jelo pronašla sam među marokanskim jelima, koje sam prilagodila. Naravno, već spomenuh da baš volim orijentalnu kuhinju, pod tim podrazimevam i bliskoistočnu i azijsku. Volim nove ukuse, recepte, isprobavanja, nove kombinacije. Pa tako isprobah i ovo, i zaista je odlično jelo. Za post idealno, a i kada ne postite i kada želite da jedete zdravije i laganije.
Inače ovo jelo kao što napisah pronađoh među marokanskim jelima, jer ga karakterišu začini. Inače marokanska jela nisu previše začinjena, ali su bogata ukusom. Pa tako, u marokanska kuhinja se sastoji od 4 osnovna začina, a to su: so, biber, đumbir i kurkuma. A ostali uobičajeni začini su: šafran, paprika, kumin, cimet i beli biber. Pa tako u ovom jelu koristimo kumin, kurkumu, papriku, so, biber. Osim ovih začina, često se koristi i mešavina poznata po imenu Rasel el Hanut, koja se najčešće sastoji od: kardamoma, muskatnog oraščića, anisa, cimeta, đumbira, različitih bibera i kurukume. A od začinskog bilja najčešće koriste nanu, peršun, korijander, origano, majoran, žalfiju,verbenu i lovor.
I za kraj bih dodala da je marokanska kuhinja miks mediteranske, arapske i andaluzijske kuhinje, sa primesama evrpske i subsaharske.

Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica sitno seckanog luka sitno seckana
1 veća šargarepa sitno seckana
2 čena belog luka sitno seckanog
1 manji ljubičasti batat
1 kašičice mlevenog kumina (kima)
1 kašičica ljute aleve ili čilija
1 kašičica kurkume
so, biber po ukusu
1 konzerva paradajza u komadićima
1 konzerva proceđene leblebije
2 dl pileće supe bistre ili od kocke
2 šake pirinča dugog zrna
1/2 šolje grčkog jogurta

Prirpema:
U šerpi zagrejati maslinovo ulje, dodati luk, beli luk i šargarepu i dinstati oko 5 minuta na srednjoj vatri dok luk i šagarepa ne omekšaju. Dodati sitno seckan batat, leblebiju, supu i sve začine (so, biber, papriku, kumin, kurkumu) i pustiti da provri. Zatim smanjiti vatru i pustiti da krčka oko pola sata na tihoj vatri. Služiti uz kuvan pirinač, posuti peršunom i preliti grčkim jogurtom. Naravno, da bi jelo bilo autentičnije, možete služiti i sa kuskusom, meni je sa pirinčem mnogo bolje i laganije jer je pirinač baš neutralan.

Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata


Нема коментара:

Постави коментар