четвртак, 7. фебруар 2019.

Baba ganuš

Baba ganuš
Sigurno znate da baba ganuš potiče sa prostora nekadašnje Velike Sirije i da spada u orijentalna jela. Osnova ovog jela sastoji se od plavog patlidžana, tahinija, maslinovog ulja i začina po izboru. U Persijskom zalivu se pravi sa  korijanderom i kuminom, a u Izraelu, umesto sa tahinijem, sa majonezom pod imenom Salat Hatlizim i naravno spada u mezze.
Ova moja verzija vuče na tu Persijsku, i odlično je. Idealan obrok za početak dana, ili za laganu večeru, užinu. Naravno, neću ni da spominjem da je jelo zdravo i nadasve lagano.

Baba ganuš
Sastojci:
1 veliki ili 2 manja patlidžana (oko 500 gr)
2 čena belog luka sitno iseckana
so po ukusu
malo bibera
2 kašike tahinija
2 kašike soka od limuna
1/4 kašičice mlevenog korijandera
1/4 šolje sitno iseckanog lista svežeg korijandera
maslinovo ulje za pečenje

Priprema:
Patližan preseći na pola, unakrsno ga zarezati na presečenim polovinama, posoliti i malo nauljiti i uviti u foliju i peći u rerni oko 30 do 40 minuta na temperaturi od 180 C. Kada je gotov, izvaditi ga iz rerne i folije i ostasviti da se ohladi.
Kada se ohladio, skinuti mu koru i staviti ga u multipraktik zajedno sa belim lukom, tahinijem, sokom od limuna, seckanim korijanderom i kratko izblendirati dok se masa fino ne sjedini.
Smesu sipati u teglu ili plastičnu posudu i služiti kao meze uz tost hleb ili naan hleb ili proprženu tortilju i neku laganu salatu. Čuvati u frižideru dok se ne pojede. Prijatno!

Додајте натпис

2 коментара: