среда, 27. фебруар 2019.

Puterasti keksi sa lešnikom

Puterasti keksi sa lešnikom
Kekse volim, a ovi se naprosto tope u ustima, bogatog su ukusa i super brzo se prave. A evo i nekoliko saveta da budu takvi: namirnice od koji pravite kekse treba uvek da budu na sobnoj temperaturi i uvek dodajte malo soli u njih. Smesu nemojte previše mesiti, opet da ne bi bili tvrdi i uvek je ostavite u frižideru da odmori kako bi bili prhkiji i uvek ih stavljajte u prethodno zagejanu pećnicu. Pecite ih dok im rubovi ne postanu blago zlatno žute boje, a sredina može ostati meka (stvrdnuće se tokom hlađenja). I kada ih izvadite, ostavite ih da se ohlade i nakon toga služite. Naravno, možete biti kreativni u sastojcima, ja sam ovaj put pravila sa lešnicima koje baš volim.

Puterasti keksi sa lešnikom
Sastojci:
300 gr brašna
280 gr putera na sobnoj temparaturi
130 gr šećera u prahu
1 kašičica arome vanile
2/3 šolje mlevenih lešnika
1/2 kašičice soli

Puterasti keksi sa lešnikom
Priprema:
U većoj posudi pomešajte prosejano brašno i so. U drugoj posudi izmiksajte puter, dodajte šećer i vanilu, i opet izmiksajte, ne predugo. Dodajte brašno sa solju, opet blago izmiksajte i na kraju mlevene lešnike. Kada je smesa umešana, umotajte je u providnu foliju i ostavite u frižideru bar pola sata. Smesu izvadite iz frižidera nakon pola sata i oblikujte okruglice (svaka oko 33 gr teška) i stavljajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Svaku kuglicu pritsnite sa dnom čaše prečnika oko 5, 6 cm koje ste premazali sa brašnom da se ne bi testo lepilo za čašu. Pecite ih oko 10 do 12 minuta odnosno kad im rubovi postanu blago zlatne boje. Ostavite ih da se ohlade i služite. Keksi će tokom pečenja da se malo "rašire" tako da pravite razmak između njih.
Ideja za recept sa bloga: An Italian in my kitchen

Puterasti keksi sa lešnikom





Нема коментара:

Постави коментар