уторак, 16. април 2019.

Pužići od spelte sa semenkama

Pužići od spelte sa semenkama
Mnogo volim za doručak da pojedem kvalitetno i dobro pecivo koje je uvek savršena baza za lep i bogat doručak, a svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana. I tada valja jesti najbolje kako bismo imali energije tokom dana, a kako dan odmiče, treba jesti sve manje i na taj način možemo da održimo dobar balans u organizmu i da ne dobijamo previše kilograma. I čini mi se da su ovi pužići odlični na dobar početak dana. Naravno, mogu odlično poslužiti za užinažu, deo večere, u zavisti od toga kako se hranite i kad šta jedete, za posne slave. Ja sam ih pravila u kombinaciji sa pšeničnim i speltinim brašnom i maslinovim uljem od komine, a originalan recept sam našla u predivnom časopisu Bakina peciva i to u najnovijem i aktuelnom broju 6. I evo, delim ih sa vama ovde.

Pužići od spelte sa semenkama
Sastojci:
200 gr pšeničnog brašna
200 gr speltinog brašna
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašičica brašna
oko 2 dl mlake vode
100 ml maslinovog ulja
150 gr mešanih semenki (golica, susam i lan)
ulje
voda

Priprema:
Razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i brašna u malo tople vode i ostaviti ga na toplom da se aktivira.
Pomešati obe vrste brašna, dodati so i nadigli kvasac, pa sa preostalom mlakom vodom zamesiti glatko testo. Po potrebi dodati ili još malo brašna ili vode ukoliko se testo previše lepi ili je mekano.
Testo pokriti i ostaviti da odmara oko pola sata na toplom.
Nakon odmaranja rastanjiti ga u veću pravouganonu koru i premazati uljem preko cele površine. Posuti semenkama i sve zaviti u rolat.
Rolat iseći na šnite debljine oko 1cm i poređati ih u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje, tako da su bočno stranom okrenuti nadole.
Premazati ih mešavinom vode i ulja i peći na 200 c oko 15 do 20 minuta.

Pužići od spelte sa semenkama

Нема коментара:

Постави коментар