понедељак, 27. јул 2020.

Vege ćuftice sa belim sosom

Vege ćuftice sa belim sosom
Do recepta za ove fine ćuftice došla sam igrajući kulinarsku igru na Instagramu pod nazivom #zajednickirucak u organizaciji drage Nataše i njegog sajta www.pecatzivota.com, a prošlonedeljni recept je bio od sjajne @smilicomukuhinji. Kako su ostale koleginice blogerke napravile ćuftice, možete videti na stranici https://www.pecatzivota.com/zadatak-12.  Ja sam njen originalan recept pretvorila u male indijske ćuftice zahvaljujući začinima, i to prvenstveno Tikka Masala Curry mešavini začina koja je dosta specifična i malo drugačija od običnog Currija koji se može naći kod nas i malo svežeg lista korijandera.
Za mediteransku varijantu dodajte mešavinu mediteranskih začina i sveži peršunov list, a za orijentalnu verziju dodajte sumac, korijander, beli luk u prahu i to je to.
Inače uz ove ćuftice ide i beli sos od indijskog oraha, koji se vrlo lako pravi, a indijski orah u sos varijanti mi je bio pravo otkrovenje. I jako se lepo nadopunjuje sa ćufticama, a kao prilog salatu sam iseckala ajsber na trakice i blago začinila, solju, maslinovim  uljem i jabukovim sirćetom.
A recept ide ovako, a vi po važem izboru začina, izaberite svoju verziju....

Vege ćuftice sa belim sosom
Sastojci:
Za ćuftice:
180 gr leblebija iz konzerve, proceđene
1 manji crni luk (oko 50 gr)
malo svežeg lista koriandera (ako ne volite, stavite list peršuna)
ravna kašičica senfa
20 ml akvafabe (tečnost u kojoj je bila leblebija u konzervi)
60 gr brašna
so, biber
pola kašičice belog luka u prahu
1 puna kašičica Tikka Masala Curry mešavine začina, ili ako nemate, stavite curry mešavinu koju imate
prezla za valjanje

Za sos:
40 gr sirovih indijskih oraha
100 gr vode
so
beli luk u prahu

Vege ćuftice sa belim sosom

Priprema:
Sve sastojke osim brašna, staviti u secka, ali da tekstura bude gruba, ne suviše glatka kao humus. Na kraju dodati brašno i sve još malo promešati. Od smese formirati loptice, uvaljati u prezlu i staviti u tiganj na vrlo malo ulja i na srednje do malo jaču vatru peći sa obe strane dok ćuftice ne dobiju zlatnu boju. Dodavati po malo ulja u tiganj, jer će ih ćuftice upiti, ukoliko treba. Izvaditi sa strane i staviti na tanjih koji je obložen salvetom kako bi višak masnoće upila.
U međuvremenu napraviti sos tako što ćete sastojke za sos samleti u blenderu, a zatim presuti u šerpicu i kuvati na blagoj vatri do željene gustine.
Kad je sos gotov, služiti sa ćufticama, i ajsberg salatom, blago začinjenom solju, biberom, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom.

Vege ćuftice sa belim sosom

Нема коментара:

Постави коментар