уторак, 27. октобар 2020.

Slavski kolač - porodični recept

Slavski kolač - porodični recept

Svake godine kad krene jesen, sa Svetom Petkom nekako krene i sezona slava. I nekako se ovaj recept moje tetke, koja je poznata kao neko ko odlično kuva, baš odmaćio, u uvek ga pravim baš po ovom receptu. I mislim da je red da se nađe i na ovom blogu, jer je ovaj recept definitivno spada u zbirku mojih omiljenih recepata.Sastojci za kolač:

1 kg mekog brašna tip 400
1 sveži kvasac
250 ml mleka
200 ml mlake vode
kašičica soli
2 ravne kašičice šećera
2 kašike masti
2 žumanca

Za ukrase:
100 gr brašna
kašika gustina
malo vode
belance
žumance umućeno sa malo ulja

Slavski kolač - porodični recept


Priprema:
Kvasac staviti u 200 ml mlakog mleka sa 2 kašičice šećera, promešati i ostaviti da se digne.
U većoj posudi sipati oko 800 gr brašna, so i blago umesiti sa kvascem. Zatim dodati žumanca, preostalu tečnost i mast i sve dobro umesiti uz dodavanje ostatka brašna kako bi se umesilo testo koje neće biti tvrdo ali ni meko i kompaktno i glatko, oko 5 do 10 minuta. Ostaviti ga da odstoji i naraste. 
Kad je naraslo, podeliti ga u 5 delova od kojih je jedan nešto veći i ostala 4.
Staviti testo u višu šerpu (ili kalup za torte) koja može da ide u rernu tako što će u sredinu ići najveći deo, a 4 preostala oko njega i ukrasiti ukrasima koje ćete napraviti tako što ćete pomećati brašno i gustin i postepeno dodavati vodu dok se ne formira testo koje je kompaktno i elastično, kao plastelin. Napravite ga malo ranije da malo odstoji i prosuši se kako bi se ukrasi na pečatu bolje urezali. 

Ukrase po želji lepite belancetom a pogaču premažite smesom od žumanca i ulja za bolji sjaj. Ja obično napravim četiri ukrasa sa pečatom i u sredini grozd od kuglica i 4 ružice, kao na slici.
Pecite u rerni na 200 C u prethodno zagrejanoj pećnici oko sat vremena. 

Napomena: Da se kora ne bi prepekla, na pola pečenja odnosno kada se formira lepa boja kore, prekrijte je pek papirom kako ne bi izgorela.

Napomena: Ja sam se ovaj put igrala, i kolač stavila u kalup za torte, pa se zato tako malo raširila. Ukoliko kao što u receptu piše, stavite u šerpu, imaće taj fini ukalupljeni izgled i ići će u visinu jer u širinu neće moći.

Slavski kolač - porodični recept


Нема коментара:

Постави коментар