среда, 25. август 2021.

Sladak kupus (iz kotlića)


Sladak kupus (iz kotlića)

Kraj leta i početak proleća idealni su za jela iz kotlića. Nekako mi je draže tako da spremam obroke, na otvorenom i na vatri nego na šporetu, jer ukus ne može da se poredi. Pa tako za ovaj put sa vama delim, ozbirom da je post, recept za sladak kupus i to posni recept, bez mesa.

Inače ovako spremljen u kotliču brzo se pravi, možete napraviti veću količinu pa da imate za više dana. A ukoliko nemate kuću i dvorište i deo predviđen za kotlić, možete da odete u prirodu, da ga skuvate i višak ponesete kući. 

Pored ovog, možda vam se dopadne i:

Sladak kupus (iz kotlića)

Sastojci (za oko 6 - 8 punih tanjira):
3 kašike maslinovog ulja od komine
1 glavica crnog luka
1/2 stabljike praziluka
3 čena belog luka
2 stabljike celera
4 srednje velike šargarepe
2 paprike šilje
1 paradajz sveži, veći
1 kocka povrtna za supu
1/2 l soka od paradajza
voda (topla) oko 1 l
1 do 2 supene kašike brašna
1 manja glavica svežeg kupusa
so, biber i vegeta po ukusu
1 do 2 ravne kafene kašičice slatke paprike
2 supene kašike svežeg peršuna, seckanog

Sladak kupus (iz kotlića)

Priprema:
Postaviti kotlić i založiti vatru, ne jaku i od sitnijih grana. Svo povrće sitno iseckati sem kupusa, on može na krupnije komade. Sipati u kotlić ulje i crni, beli luk i praziluk i dinstati na laganijoj vatri. Zatim dodati celer, šargarepu i papriku i oped dinstati sve dok se lepo ne udinsta. Dodati brašno, promešati, i nakon toga dodati seckan paradajz i kupus. Promešati još jednom, a zatim dodati kocku za supu, paradajz sok, vodu da sve lepo ogrezne, i začiniti solju, biberom, alevom paprikom i vegetom. Sve lepo promešati i ložiti vatru od sitnijh grana kako vatra ne bi bila prejaka, lagano krčkati još oko sat i po do dva. Na kraju pre služenja posuti sa sveže seckanim peršunom.
Prijatno!

Napomena: Sve ovo sa istim sastojcima možete napraviti kod kuće na klasičnom šporetu, na tihoj vatri.

Sladak kupus (iz kotlića)


Нема коментара:

Постави коментар