уторак, 10. новембар 2020.

Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom

Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom


Ovo je baš onako jedno jesenje-zimsko varivo. Brzo se jako pravi, i ne traži nikakve specijalne namirnice, već one standardne. Luk, praziluk, šargarepa, krompir, malo začina, prokelj je naravno u glavnoj ulozi i slaninica koja će da da poseban šmek - jer slanina i prokelj se baš vole.

Za pripremu ovog jela vam ne treba puno vremena. Za pripremu vam treba oko 15 tak minuta, i kuvanje do 30 i jelo je gotovo.

A šta reći o prokelju iliti kelju pupčaru... 

Izgledom podseća na male glavice kupusa. Siromašan je kalorijama, ali je zato izuzetno hranjiv i bogat vitaminima C i A, i vlaknima i proteinima. Obično se koristi kuvan na pari, kao prilog ili u salatama. Zbog toga što gubi svojstva, najbolje ga je upotrebi što pre i ne valja ga prekuvati.


Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom


Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckanog
1 struk praziluka (manji), iseckanog na kolutove
1 čen belog luka (manji), sitno iseckanog
1 kašičica ravna brašna
150 ml bistre pileće supe (ili supe od pola kocke)
2 manja krompira, isekcana na sitnije kockice
400 gr prokelja (kelja pupčara) iseckanog na polovine ili četvrtine
so, biber po ukusu
pola kašičice aleve paprike
20 gr mesnate slanine


Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom

Priprema:
Slaninu iseći na šnite ili pravougaonike i propržiti u tavi na jačoj vatri, i ostaviti po strani.
U šerpici zagrejati maslinovo ulje pa na srednje jakoj temperaturi dinstati luk, praziluk i beli luk oko 5 minuta. Dodati šargarepu, dinstati još 5 minuta, pa dodati 1 ravnu kašičicu brašna. Sve dobro promešati, pustiti da se sastojci prožmu oko 1 minut, a zatim dodati iseckan krompir, supu, so biber i alevu papriku i višak masnoće koju je pustila slanina, sve promešati i kuvati 10-tak minuta. Zatim dodati prokelj i kuvati još 10-tak minuta, dok se svi sastojci ne skuvaju. Kada je gotovo ukrasiti sa prženom slaninicom od gore. Druga opcija je da dodate slaninu kada i kelj da se malo skuva sa povrćem. 
Služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz neko meso. Prijatno!


Savet plus:
Za posnu verziju, nemojte samo staviti slaninicu.

Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom






Нема коментара:

Постави коментар