уторак, 19. март 2024.

Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem


Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem

Uvođenjem žitarica poput heljde, prosa i kinoe u svoju ishranu pre nekoliko meseci, otkrila sam pravu riznicu ukusa i zdravlja. Heljda se posebno izdvaja kao izuzetno hranljiva bezglutenska žitarica visoke zdravstvene vrednosti, pružajući izvrstan izvor visokokvalitetnih i lako probavljivih proteina. Za sve one koji preferiraju biljnu ishranu, heljda je savršen izbor jer nudi više i kvalitetnije proteine u poređenju sa kukuruzom, prosom, rižom ili pšenicom.

U današnjem receptu, odlučila sam se za jednostavnu, a ukusnu pripremu heljde u obliku zdravog veganskog "rizota". Kombinacija prodinstanog praziluka i luka dodaje dubinu ukusa, dok "sos" napravljen od svežeg spanaća i sremuša daje jelu osvežavajuću notu. Ovaj recept je savršen izbor za posne dane, a za one koji žele bogatiji i kremastiji doživljaj, dodavanje putera prilikom dinstanja luka i praziluka, kao i za završni dodir, svakako će obogatiti ukus jela.

Ako uživate u ovoj kombinaciji, svakako pogledajte i ostale recepte za razna posna variva koje sam pripremila za vas:

Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem

Sastojci (za dve osobe):
1 manja stabljika praziluka
1/2 stabljike mladog belog luka, ili 1 čen
pola supene kašike maslinovog ulja
150 gr prepečene heljde (oprane i malo potopljene u vodi)
150 gr očišćenog spanaća
1 veza sremuša
1 kafena kašičica soli
1/2 kafene kašicie bibera, odn. po ukusu
oko 200 ml tople vode
1-2 kafene kašičice limunovog soka
pola kafene kašičice mediteranskih začina

Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem

Priprema:
U tiganju blago zagrejati maslinovo ulje i staviti iseckan praziluk i beli luk da se blago sotiraju oko 5 minuta. Zatim dodati proceđenu heljdu i promešati i zatim dodavati po malo vode kako bi se heljda skuvala, pazite da je ne prekuvate (oko 10tak minuta) i posoliti i pobiberiti.
U međuvremenu u nutribuletu izblenidirati sa malo vode spanać i sremuš i dodati heljdi i sve dobro promešati, posoliti i pobibieriti i blago dinstati još 5 minuta. U međuvremenu dodati mediteranske začine i limunov sok i promešati da se svi ukusi sjedine. Proveriti da li je sve dobro začinjeno i poslužiti.

Prijatno!

Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem

Нема коментара:

Постави коментар