Kinoa čili |
Kinoa koja je bogata proteinima je veoma zanimljiva i svestrana namirnica, a u ovom jelu nosi glavnu ulogu, pored paradajza, kukuruza i crvenog pasulja. A čili možete priremiti i dan ranije, jer se ukusi tada bolje prožmu. Ovaj veganski čili se zaista brzo pravi, i ove jednostavne namirnice sigurno imate kod kuće.
Osim što vam predstavljam ovaj fantastičan recept, uživaćete i u:
- Varivo od prokelja sa prepečenom slaninicom
- Varivo od crvenog sočiva i leblebije
- Varivo od crvenog sočiva na moj način
- Varivo od mladog graška
- Varivo od tikvica sa mirođijom
- Marokansko varivo od leblebije
Sastojci (za dve do tri osobe):
100 g kinoe
250 ml povrtnog bujona
1 mala sveža paprika (zelena ili crvena) iseckana
1 čili papričica, sitno seckana
1 manja glavica crnog luka, iseckana
1 čen belog luka, sitno seckan
1 supena kašika maslinovog ulja
2 supene kašike pirea od paradajza
1 konzerzva seckanog paradajza (može i svežeg kad mu je sezona)
1/2 konzerve kukuruza
1 konzerva crvenog pasulja
1 supena kašika soka od limuna
prstohvat soli
prstohvat belog bibera mlevenog
1 kafena kašičica čili praha, ili po ukusu
prstohvat origana
prstohvat kumina
1 kafena kašičica javorovog sirupa
Priprema:
Kinou isprerite sa tekućom vodom i stavite je u bujon koji ste zagrejali i kuvajte oko 15 minuta odn. dok se lepo ne skuva, pazite da se ne raskuva. Zatim je izvadite, isprerite vodom i procedite i ostavite sa strane i iseckajte papriku, luk, beli luk i čili papričicu.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i stavite luk, beli luk, čili papričicu i papriku i lagano sotirajte na srednoj temperaturi. Dodajte zatim paradajz pire i lagano promešajte sa ostalim sastojcima. Zatim dodajte konzervu paradajza i malo vode i sve oper promešajte i kuvajte oko 10-tak minuta. U međuvremenu kukuruz i pasulj iz konzerve procedite i operite i dodajte čiliju zajedno sa kinoom. Sve promešajte i kuvajte još oko 5 minuta i na kraju začinite sa sokom od limete, solju, biberom, kuminom, origanom i javorovim sirupom. Probajte i izbalansirajte ukuse, ukoliko je potrebno i služite.
Pre služenja, podgrejte jelo, ako ga služite sutradan.
Prijatno!
Možda već sutra pravim. Imam sve što treba.
ОдговориИзбришиHvala na inspiraciji.
Drago mi je da sam inspiracija, zdravi obroci su uvek in! Naravno, ovo može još zdravije da se napravi, ali je iovako veoma ukusno :)
Избриши