петак, 24. март 2017.

Gvakamoli (ili u originalu Guacamole)



Gvakamole by Silvanine kulinarske čarolije
Ovo je jelo koje jako volim, pogotovo kad je post, koji još uvek traje. Stoga sam odlučila da vam olakšam dane posta, i objavim ovaj recept, koji je ujedno i hrono, u kom ćete uživati za doručak (ako jedete po hrono pravilima) ili uveče, ili čak za ručak, ako nemate vremena da kuvate. I još nešto, ovo zapravo nije tako skupo jelo, u ovo vreme, kraj zime i početak proleća, avokado i nije tako skup. Od jednog komada koji u Metrou košta oko 130 dinara, možete da napravite izuzetno jelo puno proteina. Nadam se da ćete uživati kao što sam i ja.

Za ovo jelo je potrebno:
2 avokada, izgnječena
1 srednje velik paradajz, sitno iseckan
1 srednje velik luk, sitno seckan (može i crveni, ja ga više volim)
1 čen belog luka, izrendan na sitno rende
sok od pola do 1 limete, u zavisnosti od toga koliko volite da je kiselo (ukoliko nemate limetu, slobodno stavite limun, odlično i sa jednim i drugim)
so, biber po ukusu

Avokado odvojite od kore. Najlakše ćete to uraditi ukoliko ga presečete na pola, i svaku polovinu nožem unakrsno zaseći meso avokada sve do kore, izvrnuti meso avokada i izvaditi ga u posudu. Što je avokado zreliji, to je bolji. Ako je svetlo zelen, znači da je zelen, i nije baš najbolji za gvakamole. Tako da kad kupujete avokado, uvek birajte, meški i crnji, odnosno da mu je kora crnja. Kada izvadite meso avokada u posudu, dodajte iseckan crni i beli luk, iseckan paradajz, sok od limete odnosno limuna so i biber. Promešajte i služite uz tost hleb, hrono hleb ili tortilje. Prijatno!
Gvakamole by Silvanine kulinarske čarolije

Gvakamole by Silvanine kulinarske čarolije

Нема коментара:

Постави коментар