среда, 8. март 2017.

Prženi losos sa slatkom glazurom od đumbira

Prženi losos sa slatkom glazurom od đumbira
Ovo jelo je za mene bilo pravo otkrovenje što se tiče sastojaka i dobijenog rezultata. Osim toga, veoma se brzo i lako sprema, tako da vam može biti sjajno rešenje kada je post i kada nemate puno vremena da pripremate obrok. Nadam se da će se i vama dopasti, kao što je meni. Čekam vaše komentare :).

Prženi losos sa slatkom glazurom od đumbira
Sastojci:
50 gr šešera
25 ml sirćeta (ja sam stavila jabukovo)
30 ml vode
1 manja crvena ljuta papričica (red chilli), sada može da se nabavi u Maxiju ili Metrou
Sveži đumbir, dužine oko 3 cm, sitno seckan (ne rendan)
2 x 200 gr filea svežeg filea lososa (nemojte uzimati smrznute šnicle odnosno kotlete od losasa koje se mogu kupiti u radnjama, jer oni imaju kosti i nisu tog kvaliteta)

Priprema:
U manjoj šerpici pomešajte šećer, sirće i vodu, zagrejte na laganoj vatri. Mešajte dok se šećer ne istopi. Kada se istopi, pojačajte vatru na srednje jaku dok ne provri. Kada provri, dodajte sitno seckanu čili papričicu i đumbir. Kuvajte otkriveno otprilike 6 do 7 minuta ili dok se preliv, odnosno glazura polako ne zgusne.
U međuvremenu, premažite losos maslinovim uljem i stavite na vruću gril tavu. Pecite 3 minuta sa svake strane. Kada je gotovo, skinite sa vatre, stavite na tanjir za serviranje i prelijte glazurom.
Služite uz pirinač ili miks zelenih salata sa seckanim mladim lukom prelivenim limunovim sokom i maslinovim uljem. Prijatno :).

Napomena: Ukoliko ne želite da ga pržite u tiganju, losos možete premazati uljem sa četkicom i staviti u rernu na 200 C na 10tak minuta pa kad ga izvadite prelijete sa prelivom i služite.

Prženi losos sa slatkom glazurom od đumbira

1 коментар: