среда, 08. новембар 2017.

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Ove sarme su idealne za slave ali i za druge vrste svečanih menija kao što je Nova godina ili Božić. Naravno, pored svečanih prilika, ove sarme možete napraviti za svakodnevnu upotrebu, a što ih više napravite i što duže stoje, to su bolje, a ako mene pitate bolje su nego one sa mesom. Naprosto imaju neki poseban šmek. Obavezno isprobajte ovaj recept, odličan je zaista.
Samo bi još napomenula da je ova količina dovoljna za jednu veliku glinenu posudu ili tepsiju veličine oko 4,5 litara, i tu stane oko 50, 60 sarmica, manje veličine.

A  pored ovog recepta, na blogu ćete pronaći još dosta recepata posna jela.

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Sastojci:
Listovi kiselog kupusa (oko 2 veće glavice, ukoliko su listovi veliki, secite ih na pola i pravite manje sarmice)
800 grama dimljenog šarana 
3 struka praziluka, sitno iseckana
3 glavice crnog luka, sitno iseckanog
4 veće šargerepe, izrendane
1 veliki celer, izrendan
arborio pirinač (može i kočanski) oko 2 šolje (manje zapremine), u zavisnosti od toga koliko pirinča želite ili volite da stavite
maslinovo ulje, so, biber


Posne sarme sa dimljenim šaranom

Priprema:
U posebnoj šerpi kuvati dimljenog šarana 10 do 15 minuta. Izvaditi ga iz šerpe i ostaviti da se ohladi, a tečnost nemojte bacati jer ćete je koristiti za smesu za punjenje i za prelivanjej sarmi. Tečnost samo procedite da se ne desi da je ostala u njoj neka kočšica od šarana. Kad se šaran ohladio, očistite ga od kostiju i usitnite.
U većem zagrejanom tiganju sipati oko 3 supene kašike maslinovog ulja  i dodati luk i praziluk i dinstati na tihoj vatri dok ne postane staklast, zatim dodati šargarepu i celer i nastaviti sa dinstanjem. Na kraju dodati šaran, a zatim i oprani pirinač. Sve dobro promešati i povremeno dodavati tečnost u kojoj kuvao šaran. Kada je gotovo, ostaviti da se ohladi.
Kada se smesa ohladila, krenite sa motanjem sarmi u listove kiselog kupusa, i gledajte da ne budu velike. Sarme ređajte u većoj keramičkoj posudi sa poklopcem. Kada ste umotali sarme i popunili posudu do kraja, prekrite sarme listovima kupusa i prelite tečnošću u kojoj se kuvao šaran da ogreznu i prelijte ih sa malo maslinovog ulja. Stavite da se krčkaju u rerni poklopljene na 160 stepeni nekoliko sati (4 do 5).

Ove sarmice će vas očarati, kao što je sve naše goste do sada. I moram da kažem da su bolje od onih sa mesom, i idealne za slave! Prijatno!

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Нема коментара:

Постави коментар