уторак, 12. јун 2018.

Brodet od škarpina

Brodet od škarpina
Škarpina je riba kvalitetnog ukusa i meso joj se lista i nema mnogo kostiju i nije suva. Bodlje su joj otrovne, tako da treba paziti ako se kupi neočišćene da se neubodete, jer ćete ukoliko se to desi imati crvenilo i blagi otok. Preporučujem da kada krenete sa čišćenjem škarpine uzmete prvo makaze i odsečete peraja i zatim krenete sa čišćenjem krljušti i vađenjem iznutrica. Od škarpine obično pravim brodet ili je pečem, a ovo jelo pravim već dugi, dugi niz godina, i zaista prija u ove vrele letnje dane (iako leto zvanično još nije ni počelo, ali danas je vrelih 34 u Beogradu). Lagano je, a opet dovoljno sito i lako se sprema. Par krenimo u pripremu...

Za ovo jelo je potrebno (za 4 osobe ili za dva dana ako vas mrzi da kuvate):
4 škarpine (ili 1 kg) očišćene bez glave
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
1 dl maslinovog ulja od komine
2 paradajza iseckana na kockice
1 dl vinskog sirćeta
so, biber,
2 do 3 dl belog vina
peršun (pola vezice)

Priprema:
Na ulju prodinstajte sitno seckani crni i beli luk. Nakon 5 minuta blagog dinstanja dodajte iseckani paradajz, opet vrlo kratko prodinstajte i zatim dodajte sirće i prokuvajte nekoliko minuta. Nakon nekoliko minuta dodajte očišćenu škarpinu bez glave isečene na komade. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte vino i vodu da prekrije ribu (oko 5 do 7 dl) i sitno seckan peršun. Kuvajte sve 15 minuta na jačoj vatri, a zatim još 10-tak minuta na tihoj vatri. Služite uz kuvan krompir ili hleb i posutim svežim peršunom. Ribu kada je gotova možete izvaditi iz brodeta i očistiti od kosti i vratiti kako biste brodet lakše jeli.


Brodet od škarpina
Brodet od škarpina


Нема коментара:

Постави коментар