понедељак, 4. јун 2018.

Špagete sa crvenim sosom

Špagete sa crvenim sosom
Iako svi smatraju da su špagete specijalitet italijanske kuhinje, malo ko zna da sušenu testeninu Marko Polo u Italiju doneo iz Kine, a italijani su ih u svoju svakodnevnu prehranu prisvojili još davnog 13. veka. A u Napulju je u 19. veku proradio prvi pogon za proizvodnju špageta. I pored toga što se testenina proizvodi širom sveta, činjenica je da je italijanska testenina ostala najbolja. Neki kažu da je to zbog posebnog kvaliteta njihove durum pšenice, koja ne postaje ljepljiva kad se skuha,dok drugi tvrde da je posebna zbog načina mlevenja italijanskim mlinovima, a neki da je zapravo trik u mekoći vode. Tako da priprema kvalitetnih špageta počinje nabavkom kvalitetne testenine. Ja obično kupujem Barillu ili Del Castello i stvarno su odlične, ne lepe se.

Kako kuvati špagete odnosno testeninu?
Špagete, odnosno testenina se kuva u dosta vode. Za pakovanje špageta (500 gr) preporučuje se što veći lonac, sa oko 7 litara vode i ulje ne treba dodavati u vodu, samo so i ne pokrivati ih poklopcem. Samo ih povremeno promešati.Testenina se obično kuva al dente. Šta to znači? Najjednostavniji način da to utvrdimo je da izvadimo jednu špagetu iz vode i presečemo je. Ako je preseku vidljiva sitna bela tačka u sredini, to  znači da je špageta skuvana al dente. No ne vole svi da budu tvrde, tako da ostaje na vama da ih skuvate po želji.

Špagete su neverovatno zahvalne što se tiče umaka, i postoji bezbroj recepata, ovaj koji sam spremila za danas je postan, a ukoliko ga pospete sa parmezanom, biće mrsan, i jako lako se sprema, a efektan je.


Špagete sa crvenim sosom


Za ovaj recept potrebno je:
250 gr špageta (za 2 osobe)
4 lite vode i so,  za kuvanje špageta

Za sos:
1 kašika maslinovog ulja od komine
2 - 3 čena srednje velika čena belog luka sitno iseckana ili izrendana
so, biber,
1/2 kašičice origana,
1/2 kašičice mešavine začina Italiano ili Mediteranske mešavine (Kotanyi)
1 peperoncino
1 konzerva seckanog paradajza
1kašičica šećera

Priprema:
U veću šerpu sipajate 3 do 4 litra vode i kada voda krene da se greje, dodajte kašičicu soli, a zatim špagete. Kuvajte otkrivene prema uputsvu na pakovanju ili uputstvu za kuvanje al dente koje se nalazi iznad. Kada su skuvane, procediti ih i ostaviti u šerpi.
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno iseckan beli luk i 1 izmrvljen peperoncino i na srednje jakoj vatri propeći. Dodati seckan paradajz iz konzerve i promešati i dodati origano i Italiano mešavinu začina. Ostaviti sos da se krčka oko 15 minuta na srednjoj vatri. Dodati i kašiku šećera i dinstati još 5 minuta i skunuti sa vatre i preliti preko špageta. Služiti sa ili bez posutog parmezana i listićima svežeg bosilja ili origana.

Špagete sa crvenim sosom



Нема коментара:

Постави коментар