среда, 27. јун 2018.

Posni prebranac ala prste da poližeš

Prebranac
Neko vreme sam se tražila sa ovim receptom u smislu sastojaka, koraka, raznih recepata po kuvarima i internetu i na kraju sam našla ovaj i sad što ga više pravim, sve je bolji, i mislim da spoj luka i praziluka i ljute tucane paprike daje taj neki dodatni šmek ovom receptu. I uvek pravim veću količinu jer priprema traje, pa ga uvek napravim da ga imam bar za dva dana, lako se podgreje u rerni, a prija. I naravno, ovo je posna verzija, tako ga mi je omiljen kada je post jer je super izdašan. Pa krenimo u novu čaroliju.

Sastojci (za veću tepsiju promera 28 cm):
600 gr belog pasulja
3 lista lovora
10tak zrna bibera
voda za kuvanje
kašičica sode bikarbone
3 supene kašine maslinovog ulja od komine
5 većih glavica crnog luka (sitno iseckanog)
2 veća struka praziluka (sitno iseckanog)
3 srednje velika čena belog luka
so po ukusu
1 kašika dimljene aleve paprike
1 kašičica ljute tucane paprike

Priprema:
Pasulj ostaviti preko noći u vodi da odstoji. Ujutro ga ocediti i sipati u veću šerpu i preliti vodom i pustiti da baci prvi ključ. Kad baci ključ kuvati još 10 tak minuta i baciti vodu. Zatim ga staviti u ekspres lonac, preliti vodom tako da bude bar dva, tri prsta više vode, sipati 3 lista lovora, biber u zrnu i kašikicu soli. I kuvati oko 45 minuta. Kad je gotov, pasulj procediti i izvaditi biber u zrnu i lovor, a vodu od kuvanja sačuvati za prelivanje.
U međuvremenu na 3 kašike ulja (ili više ukoliko želite da bude masnije) na tihoj vatri dinstati crni luk i praziluk i kasnije malo dodati beli luk da ne bi zagoreo. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati alevu papriku i ljutu tucanu papriku. Sve dobro promešati.
U podmazan sa malo ulja pleh, sipati red luka i praziluka i red pasulja i tako naizmenično. Sve opet blago promešati da se sastojci blago izmešaju i sjedine i preliti sa malo vode iz ekspres lonca u kom se kuvao kako bi bio sočniji i na kraju preliti opet sa malo maslinovog ulja da se lepše zapeče.
Peći u pečnici oko 40 minuta na 180 C. Pred sam kraj zapeći na 200 C da se napravi mala korica i služiti uz sezonsku salatu po ukusu. Kad je toplije, odlično ide salata sa paradajzom i lukom, a zimi uz neku mešanu ili od kiselih paprika, već po želji i somun.

Prebranac

Prebranac
Prebranac

Нема коментара:

Постави коментар