понедељак, 13. август 2018.

Sicilijanski kanoli sa rikota sirom i Nut Enough Pistachio Hypnotised kremom

Sicilijanski kanoli sa rikota sirom i Nut Enough Pistachio Hypnotised kremom
Sicilijanski kanoli su najpoznatija poslastica iz ovog dela Italije, predivni kao i samo ostrvo, koje je bogato istorijom, ali i divnim ljudima i predelima. Kanoli se sastoje iz testa koje se peče i krema koji se po tradiciji pravi od rikote i kandiranog voća ili seckane čokolade, a može i sa maskarponeom koji se meša sa šećerom. Meni je ta smesa malo preteška i lako se topi, pa sam napravila svoj tvist i punila ih Nut Enough kremom sa pistaćima koji je naprosto fantastičan. Pitate se zašto sa pistaćima, pa oni su takođe veoma karakteristični za ovo predivno ostrvo i sve se poklopilo.

Sa ovim kremom možete da punite palačinke, ali i da ga koristite u pralinama ili nekim drugim zanimljivim kremovima za torte, i kremaste kolače. Pustite mašti na volju. Ovo je drugi po redu recept da pravim sa Nut Enough kremom, kojih ima tri i svi su pravljeni sa pažnjom i potpuno su prirodni. Prvi je Kolač sa malinama i Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted kremom i lešnicimasa kremom od lešnika, a ima i Nut Enough krem sa kokosom, uskoro možete očekivati recept i sa ovim kremom. A kako da nabavite Nut Enough krem, slobodno me kontatirajte, ili posetite stranicu na
Facebook: @simplynutenough
Instagram: @nut_enough

Treba spomenuti da postoje dve varijate testa za kanole - sa jajima i bez jaja. Probala sam obe, za recept sa jajima, zahvaljujem Jeleni Gvozden, koja me je zaista inspirisala za ovaj krem i sjajno prenela svoje znanje i recept za kanole sa jajima. Testo za kanole sa jajima je krckavije i tvrđe, dok je ovo bez jaja mekše i topi se u ustima, tako da izaberite, oba su dobra, svaki na svoj način. Ovaj bez jaja, kažu da je izvorniji, tako da vam prepuštam da izaberete.

Sicilijanski kanoli sa rikota sirom i Nut Enough Pistachio Hypnotised kremom 
Sastojci za testo za kanole
Za testo sa jajima (za oko 36 kanola (možete uzeti pola mere za upola manje, što je mislim sasvim dovoljno, za manji broj gostiju :)):
300 gr brašna (tip 400 meko)
1 žumance
1 kašičica kristal šećera
1 kašičica mlevene kafe (turske mlevene)
oko 1 dl Marsale (desertno vino koje Italijani piju uz kolače) po originalnom receptu (ili kao zamenu možete koristiti bilo koje slatkasto crveno vino, ili kupinovo, ili liker koji nije citrusni, ni guste konzistencije. Kažu da se liker od kafe dobro pokazao, ja sam probala i sa šerijem, i jako je dobro ispalo. 
50 gr putera na sobnoj temperaturi (što bolje mesite testo, manje će vam trebati putera)
prstohvat soli
Suncokretovo ulje za prženje

Za testo bez jaja (za oko 16 do 20 kanola, u zavisnosti koliko tanko razvaljate testo):
130 grama brašna tip 400 meko
Kašika mekog putera na sobnoj temperaturi
Prstohvat soli
1/2 kašičice šećera kristal
1/2 kašičice kafe
1/4 šoljice Marsale ili zamene navedene gore

Priprema testa sa jajima:
Sipati brašno u obliku kupe na radnu površinu i u centru napraviti udubljenje u koje ćete staviti žumance, kašičicu šećera, kašičicu kafe i prstohvat soli. Sve to promešajte, meseći od spolja ka unutra. Dodajte puter i nastavite da mesite. Smesa će biti u oboliku krupnih mrvica, kao za testo za tartove. Lagano ga vezujte povremeno dodavajući Marsalu ili zamenu, sve dok testo ne postane kompaktno, čvrsto, glatko i elastično. Primetićete da se testo dosta dugo mesi, dok ne postane kompatkno. Od testa oblikujte loptu i zamojtajte u celofan, pa u krpu i ostavite da odmara u frižideru oko sat vremena.

Priprema testa bez jaja:
Sipati brašno u posudu i dodati mu so, kafu, šećer i puter i mesiti testo dok se ne stvore krupne mrvice, tada treba početi dodavati Marsalu ili zamenu i mesiti dok se ne oblikuje kompaktna, čvrsta, glatka smesa. Primeniti isti postupak kao za testo sa jajima, ostaviti ga u frižideru da odstoji i dalje priremati na isti način za pečenje.

Oblikovanje i pečenje 
Kada ste ga izvadili iz frižidera, od smese odvajajte manje komade i isklagijajte ih u tanko, tanko testo i oblikujte ga sa oštrim okruglim kalupom veličine 8 cm, taman da se uklapa u metalne kalupe za kanole ili šam rolne, ukoliko nemate za kanole (ima ih kod kineza). Kada ste testo oblikovali u krugove, još jednom ih isklagijajte u elipsasti oblik i obavijajte oko kalupa, prvo sa jedne, a zatim sa druge strane, kao da ih zakopčavate i  zalepite ih belancetom. Pazite da vam belance ne dođe u kontakt sa modlim, jer ga posle nećete moći skinuti. Gotov pripremljene kanole, stavite u zagrejano ulje (dok se ne zagreje staviti na najaču vatru), a onda ga smanjiti za 1/3 od ukupnog broja koje imate na ringli. Šerpa u kojoj se peku kanoli treba da ima mrežicu, da se ne bi lepili i ulja treba da bude toliko da 2/3 kanola bude prekriveno uljem. Peći po dva i stalno ih okretati da ne bi izgoreli na jednoj strani, dok ne počnu da dobijaju zlatnu boju, tada ih izvaditi. Najbolje ćete moći da ih vadite i okrećete sa dve viljuške. Kada su gotovi vaditi ih na papirne ubruse da se hlade i ocede. Kada su se ohladili, skidati ih lagano sa kalupa lagano ih okrećući. Desiće vam se da se malo zalepe, ali samo malo strpljena i prisutnosti i uspećete bez problema.

Sicilijanski kanoli sa rikota sirom i Nut Enough Pistachio Hypnotised kremom 

Nut Enough Pistachio Hypnotised krem

Sastojci za fil:
Teglica Nut Enough Pistachio Hypnotised krema (pakovanje je od 200 grama) 
100 do 150 gr rikota sira (proceđenog od viška vode kroz gazu)
2 kašike šećera u prahu (ili više u zavisnosti koliko slatko želite da vam krem bude)
220 ml Meggle Creme Patisserie pavlake

Priprema:
Prvo u multipraktiku umutiti Nut Enough krem sa sirom i šećerom. U odvojenoj posudi umutiti Meggle slatku pavlaku, pa nakon toga sjedini obe smese laganim mešanjem. Smesa će biti fina i prozračna i gusta. Uzeti poslastičarsku kesu i puniti je kremom i zatim puniti kanole sa obe strane. Posuti ih šećerom u prahu i služiti.

Napomena:
Ukoliko nemate Nut Enough kremu od pistaća, napravite svoju, tako što ćete 70 do 100 grama očišćenih pistaća staviti u jači blender i izblendirati sa kašikom, dve maslinovog ulja, kako biste dobili kompakntu masu. Što budete duže blendirali, odnosno miksali masu, smesa će više biti u obliku paste. I jedno i drugo je u redu. Smesu povežite sa ostalim sastojcima iz recepta za sastojke za fil i to je to. 

Sicilijanski kanoli sa rikota sirom i Nut Enough Pistachio Hypnotised kremom
Sicilijanski kanoli sa rikota sirom i Nut Enough Pistachio Hypnotised kremom

Нема коментара:

Постави коментар