субота, 22. децембар 2018.

Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna


Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna

Ima li išta lepše nego kad sam napraviš keksiće nego da ih kupuješ gotove u radnji, a pogotov za praznike? Jelka okićena, topla kuća po kojoj se širi miris keksića, a napolju još sneg pada. Pa prava idila. Testo za ove keksiće je jedna od verzija "prhkog" testa, ali u ovu verziju ne idu jaja i odličan je. Bitno je da kad se testo umeša, da odstoji bar sat ili dva, ja sam ga stavila na sat, ali u zamrzivač, i mislim da je čak ta opcija možda i bolja. Nije se bilo smrzlo, ali se dobro ohladilo. I bili su odlični!

Evo još nekoliko saveta  za ovo testo.
Kažu da je formula za prhko testo, 1:2:3. Znači odnos ide 1 šećera prema 2 masnoće prema 3 brašna i testo će biti prhkije ako je udeo masnoće veći u odnosu na brašno. Od masnoće može da se koristi puter, margarin ili mast. Ovaj put, koristimo margarin, jer je post.
Isto tako da bi keksići bili prhkiji, koristi se šećer u prahu.
Takođe je važno da se testo ohladi pre razvlačenja, i kada se naprave da odstoje još 15 minuta u frižideru da se bi se masnoća opet stegla i da ne bi izašla iz njih prilikom pečenja i ukoliko vam je pećnica jača, slobodno smanjite temperaturu za 10 C da se keksići ne bi stanjili i raširili odnosno da ne bi izašla masnoća iz njih. Eto, to bi bilo to ukratkno. A sad recept...
Od brašna koristila sam tip 400 meko, bilo mi je zasista dobro.

Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna
Sastojci:
Za testo:

125 gr omekšalog margarina *ili putera za mrsnu verziju
55 gr šećera u prahu
kašičica Kotany šečera sa prirodnom aromom limuna (ili rendanu koru od jednog limuna)
170 gr brašna
prstohvat soli
par kapi hladne vode

Za glazuru od limuna:

160 gr šećera u prahu
1 do 2 kašike limunovog soka
1 puna kašika Meggle slatke pavlake


Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna


Priprema:
Izmerite brašno i prosejte ga sa prstohvatom soli u jednu posudu. U drugoj posudi sipajte omekšali margarin i šećer u prahu i šećer sa aromom limuna i rukom mesite dok se masa je sjedini, zatim dodajte kašiku po kašiku brašna i rukom mešajte dok testo ne počne da se sjedinjuje. Tada ga prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom da se ne bi lepilo. Dodajte par kapi hladne vode da bi se masa što bolje sjedinila i mesite testo dok se lepo ne sjedini. Ukoliko je previše sipkavo i neće da se sjedinjuje, dodajte još koju kap vode, ukoliko je previše "mokro" dodajte brašna. Osetićete i sami kada je kompaktno i fino. Tada ga obmotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na dva sata ili frizer na sat vremena da odstoji.
Nakon dva sata, izvadite ga iz frižidiera ili nakon sat vremena iz zamrzivača i razvucite na radnoj površini koju ste posuli brašno kao i oklagiju debljine oko pola santimetra i vadite keksiće koje ste oblikovali jelkica modlama. Keksiće ređajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Mera za smesu je dovoljna za punu tepsiju keksića.
Kada ste poređali keksiće, stavite ih opet u frižider na jedno 15 minuta i zagrejte pećnicu na 170 C (ili 180 ako vam je slabija struja ili pećnica). Što je jača temperatura, veće su šanse da se keksići "rastope".
Pecite keksiće 10 do 12 minuta. Treba da ostanu skoro iste boje, odnosno da samo malo porumene. Ostavite ih da se prohlade.
Kada su se ohladili, ukrasite ih glazurom od limuna koja se pravi tako što se šećer u prahu, sok od limuna i slatka pavlaka pomešaju i dobro izmešaju. Ukoliko je smesa previše retka, dodajte još šećera. Treba da je malo gušće, ali ne i pregusto. Ukrašavajte keksiće po želji sa glazurom.


Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna

Нема коментара:

Постави коментар