среда, 12. децембар 2018.

Grilovani odresci tune u azijskoj marinadi i korici od susama

Grilovana tuna u azijskoj marinadi i korici od susama
Tuna je jedna izuzetno kvalitetna riba. Inače, ako niste znali, iz porodice je skuša koja nastanjuje Atlanski okean, Pacifik, Indijski okean i Mediteransko more. Odličan je izvor proteina koji su veoma kvalitetni i riba je koja ima manje masnoće od govedine i piletine. Nije jeftina, ali od 150 gr tuna stejka ćete se ozbiljno najesti. Ja je često pravim u doba posta, i obično tako što je uvaljam u neku zanimljivu smešu začina. Na taj način tuna dobije poseban šmek i ukus. U skorije vreme može da se nađe smrzuta, u pojedinačnim pakovanjima u Maxiju i drugim bolje snabdevenim radnjama, ali i sveža, takođe u boljim ribarnicama. Osim toga, veoma se brzo sprema, kao i stejk. Nekoliko minuta sa svake strane, i gotovo. Ukoliko je super sveža, potrebno je tek malo propeći sa svake strane i gotovo. Ali pošto do nas putuje dosta dugo, ja ove odreske uvek dobro ispečem.
Kao što rekoh, obično je pravim odreske uvaljam u neku smešu začina, ili ovog puta u marinadu. U ovu marinadu idu uobičajeni azijski sastojci, soja sos, đumbir, limun, susamovo ulje. I odlična je, a lako se pravi. Recept je ispod.

Grilovani odresci tune u azijskoj marinadi i korici od susama

Sastojci (za 2 osobe):
2 fileta tune
1/4 šolje soja sosa
1/4 šolje iseckanog mladog luka
1 kašika soka od svežeg limuna
1 kašičica susamovog ulja
1/2 kašičice svežeg đumbira (sitno izrendanog)
1/4 šolje susama
1/2 kašičice skroba


Priprema:
U veću kesu sa zatvaračem sipajte soja sos, iseckan mladi luk, sok od limuna, susamovo ulje i sveži izrendan đumbir. Sve dobro izmešajte i dodajte tuna odreske i zatvorite kesu. Dobro utrljajte marinadu u odreske i ostavite ih u frižideru da odostoje oko pola sata.
Nakon pola sata izvadite tuna odreske iz kese, ocedite ih i uvaljajte u susam. Grill tiganj zagrejte na najvišoj temperaturi i premažite sa uljem. Kada je dovoljno topao, stavite odreske da se peku oko 5 do 7 minuta sa svake strane. Ako je tuna super sveža, možete je peći sa svake strane po 3 minuta da bude polu pečena, i biče odlična.
Dok se tuna peče, sipajte preostalu marinadu iz kese u manju šerpicu i ostavite da proključa. Tada dodajte skrob i dobro mešajte sa žicom za mućenje. Smanjite vatru i kuvajte još oko 3 minuta dok se sos ne zgusne. Ako je previše gust, slobodno ga razredite sa malo vode.
Služite tako što ćete na tanjir staviti opran bebi spanać, a od gore staviti tuna odreske koje ćete iseći na trakice i preliti sosom. Prijatno!

Grilovani odresci tune u azijskoj marinadi i korici od susama

Нема коментара:

Постави коментар