понедељак, 24. јануар 2022.

Starinski pužići sa orasima

Starinski pužići sa orasima

Ovo je jedan starinski i oproban recept za pužiće sa orasima. Karakteristično je da se žumanca i mast koriste za testo, a belanca i orasi za fil. Ukusna poslastica koja nije slatka, ide nekih stotinjak grama sećera, koja je idealna za neku popodnevnu čajanku ili kafenisanje :)

Pored ovog recepta može vam se dopasti da napravite i:

Starinski pužići sa orasima

Sastojci (količina je za 1 tepsiju):
Za testo:
1 kesica suvog kvasca
2 žumanca
80 gr masti
120 ml mleka
250 gr brašna
Za fil:
200 gr oraha
120 gr šećera
šećer u prahu za posipanje

Starinski pužići sa orasima

Priprema:
Kvasac i 1/2 kašičice šećera pomešati sa 30 ml mlakog mleka da nadođe. U drugoj posudi pomešati mast, žumanca, mleko i brašno i dodati nadošli kvasac, i umesiti testo. Testo ostavite da odstoji na toplom oko pola sata. U drugoj posudi mikserom umutiti belanca sa šećerom pa kašikom umešati mlevene orahe. 
Testo podeliti na četiri dela. Svaki deo rasklagijati što tanje. Fil takođe podeliti na četiri dela i svaki deo premazati sa četvrtinom fila. Svaki deo uviti u rolat i oštrim nožem iseći pužiće širine 1 do 1,5 cm. Pužiće režati u tepsiju na koji ste prethodno stavili pek papir. Pužiće peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 20 min na 180 C. Kada su gotovi, ostaviti ih da se prohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu i služite.
Prijatno!

Tanjir je od belog porcelana, hand made made by me. Ukoliko ste zainteresovani za porudžbine, možete da mi pišete ili da me kontaktirate na shadzi67@gmail.com

Savet plus: Belanca pre mućenja ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi radi boljeg mućenja.

Starinski pužići sa orasima

Нема коментара:

Постави коментар