понедељак, 31. јануар 2022.

Svinjski file u sosu od senfa i meda


Svinjski file u sosu do senfa i meda

Kod nas u kući svinjski file je neizostavan na našem stolu i jelovniku u zimskom periodu jer nekako baš prija. A ljubitelji  mesa tvrde da je file najukusniji deo mesa, a zbog svog oblika nosi naziv i svinjski bifter, te je občno težak oko 400 gr. Pre pripreme valja ga dobro očistiti od žilica i dobro ga začiniti ili marinirati. Meso će najviše ukusa dobiti ako ga premažimo začinima i uljem i ostavimo preko noći da odstoji u fržidier. Što se tiče pečenja, treba ga peći što kraće, da se ne bi isušio. Najbolje je ga je peći u foliji da ostanu svi sokovi. Za ovaj put sa pripremila jednu finu "marinadu" od senfa, meda i limunovog soka i maslinovog ulja, a ukus je fenomenalan i blag. 

Pored ovog, možda će vam se dopasti i:

Svinjski file u sosu do senfa i meda

Sastojci:
1 svinjski file
1/4 šolje dijon senfa sa celim zrnom 
4 supene kaiške meda
sok od jednog limuna (manjeg), može i pola ako je velik
1 supena kašika maslinovog ulja
so

Svinjski file u sosu do senfa i meda

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 180 C. Svinjski file dobro očisite od žilica i masnoće i posolite. U posudi pomešajte senf,  med, sok od limuna i maslinovo ulje i dobro promešajte i stavite svinjski file u smesu senfa i meda i ostavite malo da odstoji u frižideru. Tako obložen file, stavite u tepsiju i prekrijte folijom. File pecite u prethodno zagrejanoj pećnici oko 15 minuta, a zatim otkrijte file i pecite još 5 minuta za 200 C. Izvadite file iz pećnice i ostavite da odstoji 5 minuta a zatim ga služite prelivenog sosom na krompir pireu i miskom zelenih salata.

Napomena: Tacna je mojih ruku delo sačinjena od beton gline i bele glazure. Ukoliko vam se dopada, možete me kontaktirati na shadzi67@gmail.com

Svinjski file u sosu do senfa i meda

Svinjski file u sosu do senfa i meda

Нема коментара:

Постави коментар