петак, 21. јануар 2022.

Torta Capreze


Torta Capreze

Torta Caprese (Kapreze) je jedna od najpoznatijih Italijanskih poslastica i torti sa bademima, odnosno bademovim brašnom. Obzirom na to, to je i bezglutenska i čokoladadna poslastica, koja se zaista brzo pravi, a potiče sa čuvenog i romantičkog ostrva Capri. Zovu je još i tortom za zaljubljene. 

Pored ove, mogu vam se dopasti i sledeći recepti za poslastice:

Torta Capreze

Sastojci:
125 gr bademovog brašna (ili mlevenih blanširanih badema)
125 gr kvalitente crne čokolade
125 gr putera, seckanog na kockice
125 gr šećera
3 velika jaja sobne temperature, odvojite belanca od žumanaca
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje
rum ili pomorandžina korica

Torta Capreze


Priprema:
Kalup prečnika 20 cm premažite masnoćom i obložite pek papirom, a pećnicu zagrejte na 160 C.. Puter i čokoladu otopite u posudi koju ste stavili iznad kipuće vode. Kada se otopila, sklonite je sa šporeta i dodajte šećer i bademovo brašno i sve dobro izmešajte. Kada se smesa ohladila, dodajte jaja i sve dobro izmešajte drvenom kašikom. Za dodatni ukus možete dodati rum ili pomorandžinu koricu (ja dodajem pomorandžinu koricu). U posebnoj posudi mikserom umutite belanca sa prstohvatom soli. Umutite ih da budu čvrsto umućena i zatim polako dodajte u smesu nežno mešajući drvenom kašikom ili špatulom. Kada su se sastojci sjedinili, smesu sipajte u kalup i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrejali i pecite oko 40 minuta, i korica postane suva, a unutrašnjost kolača ostane pomalo mekan (to ćete utvrditi tako što ćete zabosti čačkalicu i sredinu kolača, i ako ostane po malo smese na njoj, znači da je kolač gotov). Izvadite kolač i pećnice i ostavite ga da se dobro ohladi u kalupu. Kada ste ga izvadili iz kalupa, pospite ga šećerom u prahu i služite.

P.S. Tanjirići su mojih ruku delo, možete slobodno da mi pišete za više informacija i kako da poručite.

Prijatno!

Torta Capreze

Нема коментара:

Постави коментар