среда, 21. август 2024.

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom


Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Ukoliko ste vegan ili postite ili ste na posebnom režimu ishrane bez masnoća ili bezglutenskom režimu, ovi krekeri će vas oduševiti svojom jednostavnošću i ukusom. Za pripremu ovih finih krskavih krekera potrebno je bademovo brašno, čija semenke, susam i voda, a kao dodatak ja sam stavila kurkumu, a vi možete da se igrate i stavite neki drugi začin.
Čija semenke i bademovo brašno su izuzetno zdrave namirnice. Bademovo brašno bogato je proteinima, zdravim mastima i vlaknima, dok su čija semenke bogate proteinima, biljnim vlaknima i  zdravim mastima. Obe namirnice doprinose zdravlju srca i uključivanje ovih namirnica u ishranu može doneti brojne zdravstvene koristi.  

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Ako želite još inspiracije uz ove krekre, evo nekoliko predloga recepata koje biste mogli da isprobate:
1/4 šolje čija semenki
1/2 šolje vode
1 šolja bademovog brašna
2 supene kašike susama
1/2 kafene kašičice soli
biber po želji
1/2 kafene kašičice kurkume

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Priprema:
Zagrejte pećnicu za 180 C. 1/4 šolje čija semenki pomešajte sa pola šolje vode i ostavite da odstoji nekih 15tak minuta kako bi semenke upile vodu. Kada su upile vodu, dodajte ih posudi u koju ste sipali bademovo brašno, so, biber, susam i kurkumu. Sve sastojke dobro izmešajte i umesite u loptu. Smesu prebacite na pek papir, a preko njega takođe stavite pek papir i oklagijom istanjite smesu da bude baš tanka, tek nekoliko milimetara. Kada ste istanjili smesu, skinite gornji pek papir i premestite smesu, zajedno sa pek papirom na kojoj je, na tepsiju i stavite da se peče u rerni nekih 20 tak min, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su gotovi izvadite ih i prohladite i služite samostalno ili uz neki od namaza koje sam predložila. 
Prijatno!

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Нема коментара:

Постави коментар