уторак, 21. јануар 2025.

Humus od kestena


Humus od kestena

Kesten je prava nutritivna riznica i savršena jesenska poslastica! Bogat vlaknima, podržava zdravlje probave i pomaže u stabilizaciji šećera u krvi, a uz to ima izuzetno malo masti – idealan za sve koji paze na ishranu. Prepuni su vitamina C i B, pa jačaju imunitet i neguju kožu, dok prirodni antioksidanti čuvaju telo od slobodnih radikala. Još jedna dobra vest – kesteni su potpuno bez glutena, što ih čini pogodnim za sve.

A sada zamislite kesten u potpuno novom obliku – kremasti, bogati humus od kestena! Ova neobična kombinacija osvaja na prvi zalogaj, a idealna je za sve koji vole eksperimentisati s ukusima. U nastavku otkrijte recept za ovu zdravo-ukusnu poslasticu! 😊

Za još zanimljivih recepata sa kestenom, pogledajte:
Humus od kestena

Sastojci:
3/4 šolje kuvanih kestena
1 kašika tahinija
1/4 kašičice mlevenog kumina
1 čen belog luka (srednje veličine)
1 supena kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 – 2 kašike soka od limuna
1 – 2 kašike vode (ili po potrebi)
So i biber po ukusu
Malo sumaka za posipanje

Humus od kestena

Priprema:
Skuvane kestene, beli luk, kumin, tahini, so, limun i maslinovo ulje stavite u blender ili multipraktik. Dobro izblendajte sve sastojke. Dodajte vodu i ponovo blendajte dok smesa ne postane glatka i kremasta. Ako je potrebno, dodajte još vode da biste dobili finu kremastu teksturu. Prebacite smesu u činiju za serviranje i prelijte maslinovim uljem. Ukrasite paprikom u prahu ili sumakom kao ja ako ga imate, i svežim kojianderom ili peršunom. Poslužite uz pita hleb, povrće ili krekere. 
Prijatno!

Humus od kestena

Нема коментара:

Постави коментар