уторак, 4. фебруар 2025.

Mafini od banana sa orasima (iliti banana bread mafini)


Mafini od banana sa orasima (iliti banana bread mafini)

Imate par zrelih banana koje čekaju da zasijaju u nekom receptu? Ovi mafini su savršeno rešenje! Mekani, mirisni i puni hrskavih oraha, brzo se prave i još brže nestaju. Sve što vam treba su banane, brašno, jaje, puter, malo cimeta i, naravno, orasi za dodatnu teksturu. Smesa se jednostavno umuti, sipa u kalup i peče dok ne zamiriše cela kuća!

Idealni su za doručak, užinu ili kada poželite brz, domaći slatkiš uz kafu. Čuvajte ih par dana (ako prežive toliko!) ili ih zamrznite za kasnije.  Recept vas čeka u nastavku!


 

Za još interesantnih recepata za slatke i slane mafine, pogledaj slećeće stranice:


Sastojci (za 6- 8 mafina):
2 male ili jedna velika zrela banana
45g smeđeg šećera
1 jaje
40 ml istopljenog putera (može i kokosovo ulje)
1 kašičica ekstrakta vanile
95 g brašna
½ kafena kašičica sode bikarbone
½ kafene kašičice praška za pecivo
1/4 kafene kašičice soli
1/4 kašičice cimeta
60 ml kiselog mleka
45 g seckanih oraha (može i badema ili lešnika)
Opciono: 1/4 šolje čokoladnih kapljica
 
Mafini od banana sa orasima (iliti banana bread mafini)

Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C i pripremite kalup za mafine. U jednoj činiji pomešajte izgnječene banane, šećer, jaje, istopljen puter i vanilu, mešajući mikserom dok se sastojci lepo ne sjedine. U drugoj činiji sjedinite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i cimet.
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu s bananama, lagano mešajući dok ne dobijete ujednačenu teksturu. Zatim umiksajte grčki jogurt i seckane orahe, a po želji dodajte i čokoladne kapljice.
Kašikom rasporedite smesu u kalup za mafine, puneći korpice do tri četvrtine visine. Pecite 18-22 minuta, dok mafini ne zamirišu i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suva.
Ostavite ih da se malo prohlade, ali teško je odoleti – verovatno će jedan nestati još dok su topli! 😍
Ovi mafini su savršeni za doručak, užinu ili kao slatki zalogaj kad vam zatreba nešto ukusno i domaće za goste ili neko slavlje. Čuvajte ih u kutiji do tri dana ili zamrznite za kasnije – ako uopšte prežive toliko dugo! 🍌💛


Нема коментара:

Постави коментар