понедељак, 14. мај 2018.

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Skonsi (scones) su prema Websterovom rečniku nastali u Škotskoj početkom 1500. godine u obliku škotskog hleba koji se pekao na grilu. Danas su skonsi široko zastupljeni i možemo pronaći kako na domaćim, tako i stranim blogovima koji se bave hranom, pregršt raznih recepata, sa jajima i bez jaja, i možete ih napraviti slane, ali i slatke. Skonsi su idealni za početak dana, jer su laki za napraviti (potrebno vam je oko 30 minuta), a osim za doručak mogu poslužiti kao užina, možete ih napraviti i poneti za put ili kao prilog umesto hleba uz toplu čorbu.
Ovog puta sam napravila i delim sa vama recept za slane i bez jaja.

Za ovaj recept, potrebno je (za 8 skonsa):
2 šolje brašna tip 500 meko
1 ravna kašika praška za pecivo
2 kašike šećera
1 kašika soli
1/2 šolje hladnog putera iseckanog na sitne kockice (ili izrendanog koji je prethodno bio u zamrzivaču)
2/3 šolje izrendanog tvrog sira (najbolje nekog mešanca kravljeg i kozijeg ili ovčijeg)
1/2 šolje sitno seckane stišnjene šunke (ili izrendane)
1/2 šolje zelenog dela mladog luka
1 šolja jogurta (ili kiselog mleka) sa manje masti ili mlaćenice (po originalnom receptu) + 1 kašika za premazivanje ukoliko želite (ja jesam)

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Priprema:
Pre nego što krenete sa pravljenjem skonsa, rernu uključite na 220 C kako biste ubrzali proces pripreme i pečenja.
U većoj posudi pomešajte prvo suve sastojke, prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer. Sitno iseckan hladan puter umešajte u suve sastojke i kratko mešajte rukom da se puter ne bi otopio dok smesa ne poprimi izgled mrvica. Kada ste to umesili, dodajte rendani sir, iseckanu šunkaricu i zeleni list mladog luka i jogurt ili mlaćenicu i sve dobro promešajte špatulom.
Na tepsiju stavite papir za pečenje, a na papir smesu koja treba da poprimi oblik kruga prečnika oko 20 do 25 cm i isecite testo na 8 delova i premažite četkicom sa malo jogurta ili mlaćenice. Isečenu smesu stavite u rernu i pecite oko 15 do 20 minuta, odnosno dok smesa ne porumeni. Služiti uz salatu i kiselo mleko. 

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Нема коментара:

Постави коментар