петак, 22. јун 2018.

Potaž od bundeve po tajlandski (iliti Thai potaž od bundeve)

Potaž od bundeve po tajlandski (iliti Thai potaž od bundeve)
Tajlandsku kuhinju obožavam, i do pre dve godine sam bila redovan posetilac sa svojim dragim u restoranu ThaiTime. Preporučio mi ga je jedan odomaćeni kanađanin, koji isto tako voli, ali i zna da kuva, i stvarno, kako smo otišli tamo, oduševili smo se hranom. Tako da je moje interesovanje za tu kuhinju poraslo. Taj neverovatan spoj prefinjenih ukusa, je za mene bilo predivno otkrovenje. Na žalost, taj restoran se prvo preselio u blizini Kalenića, a onda i nedugo zatim zatvorio, a o razlogu nećemo ovog puta. I tako, ja još uvek  nisam otkrila neki novi tajlanski u Beogradu, a da me tako oduševi. Pa eto, kao omaž toj kuhinji, ja stidljivo krećem sa ovim prvim receptom, jer potaži mi odlično idu, volim ovu kuhinju, nađoh ovaj recept, isprobah ga, i evo sad delim sa vama. Nadam se da će vam se dopasti, i da, nije previše težak i sve namirnice mogu lako da se nabave. I ono najvažnije, ukus kokosovog mleka, đumbira i bundeve će se prelivati jedan u drugi. Oh, kakvo uživanje. Pa krenimo...

Potaž od bundeve po tajlandski (iliti Thai potaž od bundeve)
Za ovaj recept potrebno je:
1 kašika putera
1 šolja iskeckanog crnog luka
1 kašika oljuštenog i izrendanog đumbira
1 čen belog luka, izrendan
400 gr bundeve, iseckane na kockice
1 konzerva kokosovog mleka
1 i po šolja mleka
1/2 kašičice Thai green kari paste (ili samo zelene kari paste)
prstohvat sušene majčine dušice
1 kašičica isceđenog soka od limuna
so i biber po ukusu
1/3 šolje iseckanog kikirikija (po želji)
malo iseckanog korijandera (po želji)

Priprema:
Otopite puter u većoj šerpi na srednjoj temperaturi. Kada se zagrejao prodinstajte luk, đumbir i beli luk oko 3 minuta, ili dok luk ne omekša. Stavite iseckanu bundevu, kokosovo mleko, kari pastu i timijan u blender i dodajte prodinstani luk i začine i blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Smesu vratite u šerpu i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi dok se bundeva ne skuva. Neće joj biti potrebno mnogo vremena. Kada je gotova začinite limunovim sokom, solju i biberom po želji. Potaž uspite u činijice ili tanjire, pospite po želji seckanim korijanderom i kikirikijem i služite toplo. Prijatno!

Potaž od bundeve po tajlandski (iliti Thai potaž od bundeve)

Нема коментара:

Постави коментар