недеља, 26. август 2018.

Galeta ili mini galete sa šljivama

Galeta sa šljivama
Pate Brisee ili kako ga već zovu prhko testo ili testo za pitu, je osnova ove galete, a nešto slično smo već pravili. U ovo jednostavno testo idu tek 4 sastojka i svaki od njih treba da bude baš, baš hladan. S obzirom na tako malu količinu sastojaka, veoma ga je lako napraviti, a kad bude pečeno biće fino hrsavo i topiće se u ustima, a uz dodatak od šljiva i lagani sloj oraha i šećera ispod voća, će od ove galete napraviti divnu slatku čaroliju.

Mini galete sa šljivama

Sastojci (za testo za 1 galetu ili 5 mini):
1 i po šolja mekog brašna
175 grama hladnog putera iseckanog na sitne kockice
1/4 kašičice soli
1/3 šolje ledeno hladne vode (predlog: sipajte vodu iz česme i dodajte kocku leta, i tako ćete dobiti ledeno hladnu vodu)

Priprema:
Prosejati brašno i sipati so i iseckan puter i smesu promešati prstima (ne dugo, tek nepunih minut) dok se ne dobije smesa nalik veoma krupnim mrvicama. Dodati ledeno hladnu vodu i mešati. Vrlo brzo će se formirati testo (krupniji ostaci putera će ostati u smesi). Testo odmah razvaljati oklagijom u krug veličine oko 30 cm i staviti u frižider. Najbolje bi bilo razvaljati smesu između dva papira za pečenje, jer će se tako namjanje lepiti za podlogu. Ostaviti u frižideru da odstoji oko 30 min do sat vremena.
Mini galete sa šljivama

Sastojci za fil:
1/4 šolje šećera (plus 1/3 za posipanje)
3 kašike mlevenih oraha (može i badema)
3 kašike brašna
oko 600 gr šljiva iseckanih na četvrtine
3 kašike iseckanog putera

Priprema:
Uljučite rernu na 200 C. Iz frižidera izvaditi testo koje ste prethodno staviti na papir za pečenje. U posudici pomešati mlevene orahe (ili bademe), šećer i brašno. Smesu zatim posuti po testu i razmazati, ali ostaviti prazan deo 3 cm od ivice. Poređajte šljive u krug i pospite preostalim kockicama od putera. Pospite sa 1 kašikom šećera od preostale 1/3 šolje preko voća. Presavijte ivice testa preko šljiva kako biste kreirali ivicu debljine oko 2 cm. Ukoliko je testo previse hladno, ostavite da se malo ugreje kako se ne bi lomilo. Pospite ivicu sa preostalim šećerom i stavite u rernu da se peče oko 40 minuta ili dok testo ne postane zlatne boje. Izvaditi i pustiti da se malo ohladi i služiti tako toplo, može i uz kuglu sladoleda od vanile.

Mini galete sa šljivama

3 коментара:

  1. Baš mi deluje fino!
    Da li možeš da napišeš kolika je šolja, koliko grama ili mililitara, ovako je recept beskoristan :-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vesna, kad sam napisala šolja mislim na merice koje mogu svuda da se kupe. A evo i pomoći oko pretvaranja u gramažu, https://www.convertunits.com/from/grams/to/cups.

      Избриши