Punjeni patlidžani |
Patlidžan potiče iz tropskih predela, a njegov uzgoj se proširio na Kinu i Japan, a u Evropu je stigao u 13. veku, kako kažu iz Italije i Turske. Vrlo je zdrava i niskokalorična namirnica, a takođe ima i nizak glikemijski indeks, tako da je pogodan i za hrono ishranu. Urkatko, povrće koje bi trebalo više da spremamo u ovo doba godine.
Punjeni patlidžani |
Sastojci (za 4 i više osoba):
2 do 3 kašike maslinovog ulja
1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 srednje velike šargarepe, sitno iseckane
50 gr pančete
so, biber, tucana ljuta paprika
4 patlidžana (oko 300 gr težine svaki)
450 gr mlevene junetine
250 gr izrendanog edamera
parmezan po želji
veza peršuna
Punjeni patlidžani |
Priprema:
Plave patlidžane preseći na pola i izdubiti ih nožem ili kašikom, kako bismo dobili oblik čamčića. Posoliti ih i preliti sa malo limunovog soka i uljem i staviti u tepsiju na papir za pečenje. Obzirom da su patlidžani okrugli i da bi čamčići stajali, donji deo patližana malo zaseći.
Na maslinovom ulju prodinstati sitno seckanu pančetu na srednjoj vatri, zatim dodati crni luk i beli luk i nastaviti dinstati još oko 5 minuta i dodati sitno seckanu šargarepu (ja je prvo presečem na pola, a onda svaku polovinu opet na pola, i zatim te četvrtine sitno seckam). Posoliti i pobiberiti. Zatim dodati izdubljeni deo patlidžana iseckan na sitne kockice i nastaviti sa dinstanjem još 5 minuta. Zatim dodati meso, opet posoliti i dodati malo tucane ljute paprike kako bismo dobili blago ljut ukus. Dinstati na tihoj vatri dok se sastojci ne budu gotovi. Kada je smesa gotova, puniti patlidžane. Tepsiju sa patlidžanima porkijte folijom i stavite ih u rernu koja je prethodno ugrejana na 190 C. Peći oko 40 minuta, a zatim kada su patlidžani omekšali, skinuti foliju i nastaviti peći još oko 15-tak minuta na 210 C. Kada su skoro gotovi, izvaditi ih iz rerne i posuti izrendanim sirom i parmezanom. Vratiti u rernu i peći još 5 minuta dok se sir ne otopi. Izvaditi i služiti uz salatu od paradajza. Prijatno!
Punjeni patlidžani |
Нема коментара:
Постави коментар