уторак, 25. септембар 2018.

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta
 Jesen je bogami zakucala na vrata, ali to ne znači da ne treba i dalje da kuvamo "letnje". A tikvice su oličenje leta i lepog vremena, lake, zahvalne za razorazne kulinarske čarolije i kreacije. Ja ih najčešće spremam u ovom obliku, mada pravim i musaku koja je odlična, ali i zapečene, ali o tome u nekom drugom postu u kom ću podeliti taj fenomenalan recept za zapečene u rerni sa krompirom, jer su zaista fine i preukusne. Ali pređimo na ove brze i fine "pljeske"...

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta

Sastojci:
Za pljeskavice
1 zelena tikvica (od oko 500 gr), sitno rendana i dobro proceđena
1 jaje
2 kašike parmezana
1/2 šolje izrendanog kačkavalja 
1/2 šolje mladog sira u kriški
1 čen belog luka
1 kašika sitno seckanog peršuna
3 pune kašike brašna
1 puna kašika prezli
so, biber po ukusu
1/2 kašike maslinovog ulja i malo putera

Za prilog od krastavaca i grčkog jogurta
1 manji krastavac iseckan
1 čen belog luka
1 pakovanje grčkog jogurta
so, biber
maslinovo ulje
sirće

Priprema:U posudu sipati rendane i dobro oceđene tikvice, 1 jaje, sitno rendani čen belog luka, parmezan, kačkavalj i sir u kriški, peršun, brašno i prezle i sve dobro promešati. Posoliti i pobiberiti i opet promešati. Kašikom za sladoled vaditi smesu i oblikovati pljeskavice i peći u tiganju u koji ste sipali po malo maslinovog ulja i putera, na srednje jakoj vatri dva tri minuta sa svake strane. Kada su gotove, staviti ih na ubrus da upije višak masnoće, i služiti uz prilog od krastavaca i grčkog jogurta koji ćete napraviti tako što ćete sve sastojke pomešati i staviti u frižider da se prohladi i odstoji bar 30 minuta..

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta



2 коментара: