петак, 30. новембар 2018.

Chilli con carne

Chilli con carne
 Ovo jelo sam često jela dok sam živela nekih godinu dana u Engleskoj, a bogami i pravila, dok sam i radila u jednom pabu i bila ispomoć u kuhinji. Elem, bilo je veoma zanimljivo i poučno i lepo raditi sa ljudima iz čitavog sveta. U to vreme šef je bio jedan jamajčanin, koji se šetao kuhinjom sa karakterističnim dredovima. Naravno, i za ovo jelo postoje razne verzije, sa svežim čilijem, u  prahu, sa belim lukom i bez luka, sa paradajzom iz konzerve, ovim začinima, onim začinima... Može da se servira sa salatom, zelenom sam ja pravila, i sa malom porcijom pirinča.

Ali mene je načisto očarao recept Two hairy bikers, iliti Čupavih bajkera, koji prenosim u potpunosti ovde. Inače, ova dva kuvara imaju svoje emisije na 24 Kitchen, a u jednom od njihovih serijala, proputovali su sveta u kojima svašta zanimljivo može da se sazna.

A sad malo istorije o ovom jelu. Clilli con carne, u prevodu čili sa mesom je začinjeni i pomalo ljutkast paprikaš koji se sastoji od čili papričica, mlevenog mesa (obično govedine) i paradajza i pasulja. Ostali sastojci su obično beli luk, luk, kim. Recept datira još iz devetnaestog veka, a tada se pravio tako što su se čili i meso sušili, i po potrebi kuvali. Jelo potiče sa prostora današnjeg severnog Meksika i južnog Teksasa i kao što napisah gore, ima ga u raznim verzijama, a ovo je meni omiljena, bar za sada.
Chilli con carne
Sastojci (za 4 do 5 osoba):
1 kašika ulja
500 gr mlevenog junećeg mesa (da vrlo malo masno)
2 srednje velika crna luka, sitno iseckana
3 češnja belog luka, sitno iseckanog
1-2 kašičice čili praha
2 kašičice mlevenog kima
2 kašičice mlevenog korijandera
2 kašičice brašna
150 ml crnog vina
300 ml goveđe supe ili supe od goveđe kocke za supu
400 gr odnosno 1 konzerva seckanog paradajza
400 gr odnosno 1 konzerva crvenog pasulja (isceđenog i opranog)
3 kašike paradajz pirea
1 kašičica šećera
1 kašičica sušenog origana
2 lista lovora
biber, so

Priprema:
Stavite tiganj kome se dno ne lepi na srednju temperaturu sa jednom kašikom ulja i dodajte mlevenu junetinu i seckani luk. Dinstajte ih zajedno oko 5 minuta, mešajući ih i usitnjavajući meso sa kutlačom o ivicu tiganja. Dodajte sitno seckani beli luk, 1 do 2 kašičice čili praha, u zavisnosti od toga koliko ljuto želite da bude. Sa jednom je taman fino. Istovremeno dodajte i kim i korijander (možete ih nabaviti u bolje snabedevenih prodavnicama zdrave hrane). Dinstajte sve zajedno oko 1 do 2 minuta. Zatim dodajte kašiku brašna i sve dobro promešajte. U smesu polako dodavajte vino, a zatim i goveđu supu,  neprestano mešajući. Zatim dodajte paradajz i pasulj iz konzerve, kao i pire od paradajza, šećer, origano i lovorov list. Začinite sa solju i dosta bibera, sveže mlevenog po mogućstvu. Pojačajte vatru dok smesa ne krene da vri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka poklopljeno oko 45 minuta, povremeno mešajući dok meso ne bude mekano, a sos gust. Proverite još jednom da li je slano i dodajte još ukoliko je potrebno i služite uz zelenu salatu i malo pirinča. Prijatno!

Chilli con carne

Chilli con carne

Нема коментара:

Постави коментар