Posni trouglići sa prazilukom i krompirom |
Posni trouglići sa prazilukom i krompirom |
Sastojci (za oko 12 trouglića, odnosno recimo za 2 do 3 osobe):
150 grama praziluka (ili oko 1 i po struk) sitinije iskeckanog
1 glavica crnog luka (manja) sitnije iskeckanog
2 čena belog luka sitnije iseckanog
350 gr krompira sitno isekcanog
so, biber
6 listova kora za 12 trouglića
maslinovo ulje
Priprema:
U manjoj šerpici stavite vodu da prokuva i dodajte sitno seckani krompir i kuvajte ga oko 5 do 7 minuta na srednjoj vatri. Kada je gotov, procedite ga i ostavite da se malo prosuši. U tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja od komine i stavite iseckan praziluk, luk i beli luk i dinstajte ih oko 5 minuta na srednjoj vatri uz dodatak soli i bibera (slobodno stavite pola kašičice). Kada je gotov, sklonite ga sa ringle i dodajte u njega proceđen i prosušen skuvani krompir i sve dobro promešajte. Kada je smesa govota, krećemo na pravljenje trougliča.
Za trogliće su vam potrebne po dve kore veličine oko 5 cm x 25 cm. Svaku koru odnosno trakicu premažite maslinovim uljem sa četkicom, stavite jednu na drugu i punite ih. U mom iskustvu pravljenja ovih trouglića, 1 kašika smese je optimalna koju ćete staviti na sredinu kore i ravnomerno raspodeliti po dužini. Sada krećemo u pravljenje trouglića. Donji desni ugao trakice presavite dijagonalno ulevo. Zatim donji levi ugao trakice povucite na gore da biste opet napravili trouglić, i tako naizmenično sa leve na desnu i desne na levu stranu dok ne dođete do kraja trakice. Kraj kore zalepite tako što ćete ga premazati sa još malo ulja i ređajte trougliće na tepsiju na koju ste prethodno staviti papir za pečenje. Pećnicu zagrejte na 200 C i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatno žutu boju. Izvadite ih iz pećnice, malo prohladite i služite. Odlični su za doručak, večeru, pa čak i ručak i naravno, idealni u vreme posta. Prijatno!
Posni trouglići sa prazilukom i krompirom |
Posni trouglići sa prazilukom i krompirom |
Нема коментара:
Постави коментар