петак, 2. новембар 2018.

Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu

Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu
Ovo doba godine otvara sezonu, bar kod mene, za zapečeno povrće, meso iz pećnice i raznorazne druge đakonije iz rerne. Sezonu je otvorio Punjeni patlidžan, a nastavljamo sa zapečenim karfiolom uz dodatak praziluka. Ova namirnica je izuzetno zdrava, dosta se koristi u hrono kuhinji, u doba restrikcije, za večeru, a bogata je vitaminom C, ne sadrži masti i ima malo ugljenih hidrata. Od njega volim čorbicu, pravićemo i potaž, a ponajviše ga volim ga zapečenog, pa evo i recepta koji je super jednostavan za pripremu sa dodatkom praziluka da razbije monotoniju.

Sastojci:
30 gr putera
30 gr brašna
400 ml mleka
3 kašike neutralne pavlake
so, biber
100 gr tvrdog sira mešanca (Stara planina je odličan za to) i još malo za posipanje
1 praziluk iseckan na komade dužine oko 4 cm
1 karfiol, srednje velik iseckan na manje cvetiće
Nekoliko grančica sveže majčine dušice

Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu
Priprema:
Uključite rernu na 200 C. U šerpu sa proključalom vodom stavite iseckan praziluk i karfiol i kuvajte oko 5 minuta da omekšaju. Izvadite ih i procedite. U drugoj šerpici otopite puter i kada počne da peni, dodajte brašno i mešajte kratko. Postepeno dodajte mleko neprestano mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite još dva minuta da se krčka na laganoj vatri i skinite sa vatre i dodajte pavlaku pavlaku i sir i začinite sa solju i biberom.
U dublju keramičku posudu poređajte praziluk i karfiol i prelijte sa sosom i sve promešajte i pospite sa iscekanom majčinom dušicom i stavite u rernu da se zapeče oko 30 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Pred sam kraj, po želji, pospite sa još malo sira da se zapeče. Izvadite i služite uz neutralnu salatu, može od kupusa.

Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu



    Нема коментара:

    Постави коментар