среда, 19. децембар 2018.

Posne boščice

Posne boščice
Ovaj recept sam našla na predivnom food blogu La Cuisine Creative kod drage Lane, a Lana od Zoke i tako to ide, kad je dobar recept, on se širi dalje, a ove predivne posne boščice zaslužuju punu pažnju. Zaista mnogo ukusne, prhke, lako i brzo se prave, i kao što Lana kaže, predlažem odmah duplu meru, nećete pogrešiti.  Osim ovog, na Laninom blogu ćete naći pregršt divnih recepata, posetite ga obavezno.

Važno je napomenuti i da nisu preslatke, tek jedna kašika šećera ide u njih. Idealne za svaku priliku, i doba dana, uz kafu ili čaj, za goste, za ukućane, ili kad je post. Moja jedina izmena je bila džem, nisam koristila od šljiva, već onaj iz Ikee od crvenih bobica, a iduća tura će mi biti definitivno sa džemom od jagoda i malina, kombinujte svoj omiljeni džem, sa ovim predivnim receptom za testo. A da, možete i oblike da pravite kakve hoćete, sve je u vašoj mašti i želji kako hoćete da izgledaju.

Posne boščice

Sastojci (mera za oko 20 boščica, ako su manje, ili 15 ako su malo veće): 
350 gr brašna
1 dl piva
180 ml ulja
1 kašika šećera
prstohvat soli,
1 kašičica praška za pecivo,
naribanu koricu pola limuna (ako neželite da se bakćete sa pranjem limuna, možete umesto korice koristiti Kotanyi Šećer sa prirodnom aromom limuna koji se koristi kao narendana korica limuna)
pekmez od crvenih bobica (ili neki drugi po želji)
prah šećer za posipanje

Priprema:
U posudi izmešati suve sastojke prosejano brašno, prašak za pecivo, so, šečer i naribanu koricu pola limuna (ili šečer sa prirodnom aromom limuna) i prstohvat soli. Zatim dodati mokre sastojke 1 dl piva i 180  ml ulja i sve fino sjediniti da se dobije glatka smesa. Ukolio se smesa lepi, dodajte još malo brašna.
Odvajajte manje komadiće testa veličine šljive i oblikujte u lopticu koju ćete rastanjiti rukom u krug, a na sredinu staviti po kašičicu pekmeza. Skupiti krajeve ka sredini, tako da izgledaju kao mali zavežljaji. Ređati boščice na pleh na koji ste prethodno staviti papir za pečenje i peči u prethodno zagrejajoj pečnici na 180 C oko 15 do 20 minuta, odnosno dok se blago ne zarumene.
Ostaviti ih da se prohlade i posuti ih prah šećerom i služiti.

Posne boščice
Posne boščice

  

2 коментара:

  1. Divno su uspele, sad bih najradije poruckala sve sa fotkica... hvala puno na isprobanom receptu i tako lepim utiscima!:))) Prijatno grickanje i sretni praznici!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Lana, hvala ti na ovom divnom komentaru, znači za nekog ko je u ovim vodama veoma kratko. Divan si uzor, blog ti je predivan, kao i recepti! Gricka se već ko zna koja tura keksića :). Takođe se pridružujem čestitkama za predstojeće praznike, bilo bi super i da se upoznamo ako bude prilike :)

    ОдговориИзбриши