четвртак, 14. фебруар 2019.

Tartalete sa ganašom i malinama

Tartalete sa ganašom i malinama
Ovaj recept vam darujem za dan zaljubljenih. Originalni recept sam pronašla u Sale e Pepe časopisu, i modifikovala ga. Obično ga pravim za neka slavlja, pošto se pravi iz tri koraka, i traži vreme i posvećenost. A rezultat je divan spoj testa od kakaa, punjena od malina i preliva od ganaša, ma divota. Predlažem vam da obradujete svoju bolju polovinu i napravite joj ovo slatko zadovoljstvo, koje će biti uvod u romantično veče. Za pripremu vam treba oko 4 sata, tako da se dobro organizujte sa vremenom, i nabavite na vreme sve namirnice.
Što se tiče kalupa, obično koristim standardne okrugle, a za danas sam se potrudila i napravila ih u srcastim kalupima, tako da imate prilike da vidite kako izgledaju u obe varijante, pa vi izaberite šta vam se više sviđe. Ili ako baš nemate mini kalupe, uzmite kalup za običan tart veličine 24, 26 cm i napravite jedan veliki, pa secite na kriške.

Tartalete sa ganašom i malinama
Sastojci (za 10 tartaleta):
Za testo:
250 gr brašna
60 gr šećera u prahu
60 gr kakaa u prahu
150 gr putera iseckanog na kockice
1 veliko jaje

Za fil od malina:
400 gr malina (svežih ili smrznutih)
80 gr šećera
1 kesica burbon vanila šećera u prahu
15 gr želatina
5 kašika vode

Za ganaš:
200 gr čokolade za kuvanje
200 slatke pavlake

Tartalete sa ganašom i malinama
Priprema:
U većoj posudi prosejati brašno, dodadi šećer u prahu i kakao i sve blago promešati, dodati iseckan malo omekšali puter. Sve mesiti rukama dok se ne dobije smesa slična krupnijim prezlama. Dodati jaje i opet umesiti i jednoličnu masu. Ukoliko je testo suvo, dodatje malo hladne vode. Ali ako je jaje veliko, neće vam trebati. Smesu uviti u prijanjajuću foliju i staviti i frižider da odstoji oko 30 minuta do sat vremena.
Nakon 30 do 60 minuta izvadite testo i razvucite oklagijom koru na debljinu oko 4 mm i obložite kalupe za tartalete. Izbockajte dno viljuškom i prekrijte testo sa pokvašenim i isceđenim papirom za pečenje, a odozgo dodajte šaku zrna pasulja i pecite 20 minuta za prethnodo zagrejanoj pećnici na 180 C. Odstranite pasulj i papir i pecite još 5 minuta. Izvadite tartalete i ostavite ih da se ohlade.
U međuvremenu napravite fil od malina tako što izblendirati maline sa šećerom i staviti u šerpu i kuvati oko 5 minuta i zatim dodati prethodno potopljen žele u 5 kašika vode i ostaviti da se istopi i skloniti sa ringle i pustiti da se prohladi. 1/3 tartaleta napunite sa ovim filom i stavite u frižider da se stegne na 1 sat.
Nakon sat vremena izvadite tartalete i prelijte ganašom, koji ćete napraviti tako što ćete 200 gr slatke pavlake i čokoladu pomešati i ostaviti da se istopi na pari. Napuniti drugu trećinu tarta sa ganašom i ostaviti da se ohladi još sat vremena.
Ove sa srcima sam dekorisala sa šumskim voćem i srcima od šećera, a okrugle sa smrznutim izmvljenim malinama. A vi slobodno pustite mašti na volju... nebo je granica. Prijatno!

Tartalete sa ganašom i malinama


2 коментара:

  1. Obavezno, ukusni, divan spoj maline i čokolade,a testo za tart je isto odlično, sa kakaom :) Naravno, ukrašavanje po želji, mislim da bi se i najgornji sloj možda najbolje punio sa špricem, toliko sam ga pravila, ali mi nije padalo na pamet ranije, ta fina opcija :)

    ОдговориИзбриши