петак, 19. март 2021.

Pikantni namaz od čvaraka


Pikantni namaz od čvaraka


Čvarci su svakako deo srpske tradicije, a znate li da su ime dobili od glagola čvariti (topiti), a koji se odnosi na njihov proces dobijanja. Iako se ne zna tačno kada su nastali, od davnina su prisutni na našoj trpezi, a u vreme svinjokolja slanina se topila kako bi se dobila mast, jer je bila ključna namirnica za pripremu hrane. Prilikom pravljenja masti javljaju se nus proizvodi, a to su zapravo čvarci. Da bi čvarci bili ukusni i hrskavi mora se voditi pažnja da se ti nus proizvodi ravnomerno iseku a zatim pažljivo pritiskaju i cede, a takođe ne smeju ni da pregore, jer bi to značilo da je mast pregorela, a takva nije za upotrebu. Prvobitno nisu bili tako popularni, ali su vremenom skinuli mast sa prevlasti. Međutim, 70-tih godina prošlog veka, čvarci su gotovo nestali iz proizvodnje, a razlog leži u činjenici da se propagirala ishrana sa manje masnoća. Dok su poslednjih godina nova istraživanja utvrdila da čvarci sadrže obilje proteina i masti, a da nemaju ni trunčicu ugljenih hidrata, zbog čega su dobra namirnica. Jedina manjkavost ovih zlatnih komadiča, kada je reč o nutritivnoj vrednosti, jeste što gotovo da uopšte nemaju korisne vitamine ili minerale. 

Sada kada smo se malo upoznali sa čvarcima, predstaviču vam nešto novo na tržištu, a to su ljuti domaći čvarci kompanije Bibli (www.bibli.rs). Za mene su pravo otkrovenje, jer pored klasičnih, sada možete nabaviti i ove fine ljute, zapravo nisu ni tako ljuti, već pikatni, čvarci. Idealni za pravljenje raznoraznih đakonija. Pa sam ja tako došla na ideju da napravim ovaj fini pikantni namaz od čvaraka, koji se extra brzo pravi, a još brže pojede. Namaz je idealan za doručak, večeru ili neku užinu, ali ovako ukusan, biće sjajan kao dodataka na svečanoj slavskoj ili uskršnoj trpezi.

Pored ovih, od istog proizvođača, možete nabaviti i domaće klasične čvarke, kao i one sitne. Ono što krasi ove proizvode su konstantan kvalitet i ukus. Ja sam prezadovoljna.


Pikantni namaz od čvaraka

Sastojci:
180 gr Bibli ljutih domaćih čvaraka
1 velika supena kašika krem sira, Moja kravica
1 čaša kisele pavlake
so, biber po ukusu
sok od pola limuna (manjeg)
1 ravna supena kašika vlašca
3 supene kašike seckanog mladog luka (zeleni deo)


Pikantni namaz od čvaraka


Priprema:
U secka sipati čvarke i usitniti ih dobro, a zatim dodati ostale sastojke i smesu sjediniti u namaz.
Služiti u parče tosta ili domaćeg hleba.

Napomena: Ukoliko ne možete da nabavite ljute domaće čvarke, sipajte kašičicu mlevene ljute ili dimljene paprike, ili po ukusu.

Pikantni namaz od čvaraka

Napomena: Ovaj fini namaz možete koristiti i kao punjenje za kiflice ili peciva.

Recept je nastao u saradnji sa kompanijom Bibli.


Pikantni namaz od čvaraka

 


Нема коментара:

Постави коментар