Keksi sa ovsenim pahuljicama |
Da li ste znali da su ovsene ili zobene pahuljice jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti za doručak. A studije na ljudima otkrivaju da ovsena kaša može povećati sitost i smanjiti apetit više od gotovih žitarica za doručak i drugih vrsta dijetetskih vlakana. Osim toga, ovas ima malo kalorija, a puno vlakana i drugih zdravih hranljivih materija, što ih čini odličnim dodatkom efikasnoj ishrani za mršavljenje. Noseći se tom mišlju, našla sam ovaj recept za kekse sa ovsenim pahuljicama koji se lako prave i koji su zaista ukusni. A pored ovog osnovnog recepta, možete mu dodavati razne orašaste plodove ili čokoladne kapljice.
A pored ovog recepta, može vam se dopasti i:
Keksi sa ovsenim pahuljicama |
Sastojci:
125 gr putera na sobnoj temperaturi
100 gr smeđeg šećera
1 kafena kašičica Dr.Oetker Aroma vanila
1 jaje
110 gr brašna tip 400
1/2 kafene kašičice soli
1/4 kafene kašičice sode bikarbone
230 gr ovsenih pahuljica
Pećnicu zagrejte na 175 C. U posudi mikserom dobro izmiksajte puter i šećer dok ne dobijete finu vazdušastu smesu. Zatim dodajte jaje i aromu vanile i opet izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu.
U drugoj posudi izmešajte brašno sa solju i sodom bikarbonom. I postepeno dodajte smesi i opet fino izmiksajte. I na kraju dodajte ovsene pahuljice i opet kratko izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Od gotove smese, kašikom za sladoled vadite keksiće i ređajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Od smese ćete dobiti oko 12 keksića. Pecite u pećnici oko 12 do 15 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Ako ih budete duže pekli, biće suvlji i krckaviji. Kad iz izvadite, biće i dalje meki. Ostavite da se ohlade i služite.
Prijatno!
Napomena: Umesto brašna, možete staviti i ovseno brašno, takođe možete dodati i neke od krupnije mlevenih orašastih plodova.
Нема коментара:
Постави коментар