петак, 6. децембар 2024.

Vegan burger od šitake pečuraka

Vegan burger od šitake pečuraka

Ako mislite da veganski burgeri ne mogu biti sočni i puni ukusa, ovaj recept će vas razuveriti! Burger od šitake pečuraka prava je eksplozija ukusa, savršeno začinjena i neverovatno zadovoljavajuća. Toliko je ukusan da niko neće ni primetiti da je posno – idealan za sve koji žele da uživaju u zdravijem, ali podjednako bogatom obroku. Pravi izbor za svakog gurmana! 🍔🌱

Vegan burger od šitake pečuraka

Za još inspirativnih ideja, zavirite u sledeće recepte:


Vegan burger od šitake pečuraka

Sastojci (za oko 4 burgera):
2 supene kašike maslinovog ulja
1 šolja karamelizovanog luka (oko 3 glavice svežeg)
200 gr šitake peručaka
1 šolja kuvanog integralnog pirinča (oko 60 gr pirinča pre kuvanja u zrnu)
1/2 šolje grubo samlevenih indijskog oraha
3/4 šolje sitno samlevenih ovsenih pahuljica
1 supena kašika ribljeg sosa
1 supena kašika soja sosa
1 kafena kašičica švarma začina
1/2 supene kašičice dimljene paprike
1/2 kafene kašičice soli
biber po ukusu

Vegan burger od šitake pečuraka

Priprema:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje na blagoj vatri, dodajte luk i lagano ga dinstajte dok se ne karamelizuje. Kada postigne zlatnu boju, izvadite ga iz tiganja i u istom dodajte pečurke. Sotirajte ih dok ne ispari sva tečnost, a zatim ih posolite i pobiberite po ukusu.

Dok se pečurke pripremaju, skuvajte integralni pirinač i u secku usitnite ovsene pahuljice i indijski orah. U secko stavite prohlađeni luk, pečurke, skuvani pirinač, usitnjene pahuljice i orahe, kao i sve začine iz recepta. Blendajte dok ne dobijete kompaktnu smesu – biće blago lepljiva, što je sasvim u redu.

Od dobijene mase oblikujte četiri burgera, premažite ih tankim slojem maslinovog ulja i pecite poređane na pek papir u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 15 minuta ili ih propržite u tiganju na malo ulja dok ne postignu lepu zlatnu boju.

Kada su gotovi, poslužite ih uz omiljene burger zemičke, BBQ sos, veganski majonez i sveže povrće poput baby spanaća, crvenog luka u kolutovima, krastavca i paradajza. U mom slučaju, koristila sam čeri paradajz, a ne paradajz jer mu trenutno nije sezona. Kao savršen prilog predlažem krompiriće iz rerne.

Prijatno! 🍔

Vegan burger od šitake pečuraka

Нема коментара:

Постави коментар