Kristinina domaća torta od banana |
Za ovaj recept je potrebno:
Za patišpanj:
8 kašika šećera
6 kašika brašna
8 jaja
Za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
4 kašike brašna
pola kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
1 l mleka
džem od kajsije
sveže banane
Za ukrašavanje:
2 kesice šlaga
Priprema:
Patišpanj:
Umutite 8 žumanaca i u njih umešati 8 kašika šećera i 6 kašika brašna. U drugoj činiji umutiti šne od 8 belanaca. Spojiti ove dve mase i promešati. Sipati u pleh podmazan puterom i brašnom i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 12 minuta na 180 stepeni, zapravi dok patišpanj ne krene da se odvaja od ivica pleha. Kada se ohladi, patišpanj iseći na tanke šnite poprečno.
Fil:
6 žumanaca pomešati sa 6 kašika šećera i 4 kašike brašna. Sipati pola kašičice ekstrakta vanile i prstohvat soli. To sve sipati u litar mleka koje je provrilo (skloniti sa vatre dok sipate), pa vratiti na srednju vatru i mešati 2-3 minuta. U kalup za tortu ređati red šnita u jednom pravcu, pa namazati džemom od kajsije (ne marmeladom ili pekmezom), pa namazati kremom koji ste napravili, pa iseći kolutove banane. Ponoviti proces sa đnitama sada poprećno poređanim. Završiti tortu šnitama poređanim u suprotnom smeru od prethodnog reda đnita. Prekriti staniolom i ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan prevrnuti na tacnu i premazati šlagom na bazi mleka (2 kesice, može i 3). Prijatno i uživajte.
Нема коментара:
Постави коментар