субота, 6. јануар 2018.

Punjene lignje

Punjene lignje
Večeras je Badnje veče, pa u sladu sa tim evo jednog predloga za današnji ručak ili večeru. Ovog puta sam spremila lignje. Kupovala sam različitih cena i kvaliteta, i moram priznati da su ove patagonijske očišćene, zaista odlične, meke kao duša kad se brzo propeku. Pa da krenemo sa receptom.

Za ovaj recept, potrebno je (za 2 osobe):
Oko 14 manjih lignji, oko 6 do 7 je dovoljno po osobi
2 srednje velika krompira (skuvana)
Beli luk
Peršun sveži
Maslinovo ulje
So, bibier

Za preliv:
nekoliko čenova belog luka
peršunov list
maslinovo ulje
sok od svežeg limuna
so, biber

Priprema:
Lignje otopiti i očistiti od kožice ako je ima. U međuvremenu krompir oljuštiti i iseći na kocke i skuvati ga. Kada je skuvan, ohladiti ga i iseckati što sitnije ili ga izgnječiti kao za pire. U ohlađeni krompir dodati iseckan beli luk po želji (ja sam stavila oko 4,5 čena ali sitna od domaćeg belog luka), pola veze peršuna iseckanog sitno, i sitno iseckane krakove lignji, posoliti i pobiberiti i sve promešati. Smesu staviti u kuvarski špric i puniti prosušene lignje. Nemojte ih prepuniti, odnosno, napunite 2/3 lignje smesom i stavite čačkalicu da smesa ne iscuri (ne bi trebalo). Peći lignje na malo ulja (stavite ih na vruć tiganj) sa obe strane oko 3 do 4 minuta. Napraviti preliv od belog luka, iseckanog peršunovog lista, maslinovog ulja i soka od limuna (odnos je 1:1), malo posoliti i pobiberiti. Lignje preliti sa smesom i služiti uz zelenu salatu. Prijatno!

Punjene lignje

Punjene lignje

Punjene lignje

Нема коментара:

Постави коментар