петак, 18. мај 2018.

Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa

Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa
Od malena obožavam da kuvam i isprobavam nove stvari, a pogotovo sam oduvek gajila ljubav prema orijentalnoj kuhinji, tako da sam vam za danas spremina jedno neobično jelo. A ukoliko volite takve kombinacije, uživaćete u potpunosti, kako u pripremi, tako i u serviranju i na kraju konzumiranju.

Za ovo jelo potrebno je (za 3 do 4 osobe):
Za ćuftice:
500 gr mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1/4 šolje hlebnih mrvica 
1 kašika Vočester sosa
1 kašikica soli
1/4 kašikice mlevenog bibera
4 čena belog luka (od sitnije glavice)

Priprema:
Rernu prethodno zagrejte na 180 C, i pripremite tepsiju sa papirom za pečenje. U činiji dobro promešajte meso, jaje, mrvice, vočester sos, so, biber i beli luk. Kada ste dobili ravnomernu masu, oblikujte kuglice veličine oko 3 cm (odnosno 33 grama svaka) i ređajte na tepsiju i blago poprskajte maslinovim uljem (stavite ulje u bočicu sa pumpicom). Dobićete oko 20 kuglica. Tepsiju stavite u pećnicu i pecite na prethodno zagrejanih 180 C između 20 do 25 minuta. Na oko 15 minuta okrenite kuglice da se zapeku sa obe strane. Izvaditi ih iz rerne i staviti po strani.
Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa
Za sos od narandže:
3/4 šolje marmelade od pomorandže
1/3 šolje soja sosa
2 kašike alkoholnog sirćeta
1 kašikica sitno izrendanog belog luka  
1/2 kašike sitno izrendanog đumbira
malo tucane ljute paprike
3/4 šolje pileće ili goveđe supe (ako nemate domaću skuvanu, onda napravite od kocke)
1 kašika škrobnog brašna
Šaka listova mladog luka iseckanih na kolutove

Priprema:
Kada su kuglice gotove, krenite sa pripremom sosa, tako što ćete u zagrejani veći tiganj (tiganj ne treba da bude previše zagrejan, stavite na podeok 7, ako ringla ima 9 ili srazmerno broju podeoka ringle) staviti marmeladu, soja sos, sirće, izrendani beli luk, đumbir, malo ljute paprike i blago promešati. U posebnoj posudi pomešajte supu i škrobno brašno i odmah i dodajte u tiganj sa ostalim sastojcima, i dinstajte smesu oko 5 do 8 minuta dok se smesa ne zgusne. Kada se smesa zgusnula, dodajte kuglice i promešajte i pospite iseckanim listovima mladog luka. Služite uz prethodno skuvan basmati pirinač.

Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa

Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa

2 коментара: