среда, 5. јун 2019.

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Do sada ste sigurno shvatili da volim da kuvam, ali i da volim da isprobavam nove i neobične ukuse. Pored toga, volim sve strane kuhinje, ali orijentalnu pogovoto. Kad kažem orijentalnu, tu mislim na kinesku, tajlandsku, japansku, vijetnamsku, i naravno nezaobilaznu indijsku. Moj prvi susret sa indijskom kuhinjom je bila u Engleskoj, za koju kažu da joj je nacionalno jeli indijski kari. I stvarno, probala sam i jela zaista razovrsna indijska jela, i sva su mi se dopala. Za ovaj put spremila sam vam jedan zaista fini, kremasti i ne prejakog ukusa (kako znaju da budu) kari od ćuretine, svežeg manga i kokosovog mleka. Za pripremu vam treba ne više od sat vremena, i sve namirnice možete pronaći kod nas i može se slobodno reći da je niskokaloričan. Ukoliko ste ljubitelj indiske kuhinje, oduševićete se ovim jednostavnim karijem.

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Sastojci (za oko 4 porcije):
600 gr ćurećeg mesa iseckanog na kockice
1/2 iseckanog crnog luka
2 veća manga oljuštena i iseckana na sitnije kockice
1 konzerva kokosovog mleka
šolja basmati pirinča
1 kašika ulja
nekoliko listova svežeg korijandera za ukrašavanje
Za smesu začina:
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice paprike aleve
1/2 kašičice belog luka u granulama
1/2 kašičice mlevenog korijandera
1 kašičica kumina
1 kašičica kurkume

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Priprema:
Na umerenoj vatri na ulju i u većem tiganju propržite ćuretinu dok ne dobije zlatnu boju. Kada je ćuretina gotova, dodajte crni luk i dinstajte ga dok ne omekša. Zatim dodajte smesu začina i mango iseckan na kockice i mešajte. Začinite solju i biberom po ukusu i kuvajte oko 5 minuta. Dodajte kokosovo mleko, sve dobro promešajte i kuvajte na tihoj vatri još 45 minuta.
U međuvremenu, šolju pirinča skuvajte u dve šolje posoljene vode. Kada je pirinač skuvan, odnosno kada je upio svu vodu, skinite ga sa vatre i iscedite i u cediljki dobro isperite hladnom vodom. Tako opran vam se nikad neće lepiti i biće veoma rastresit.
Kada  je kari gotov služite ga na pirinču i pospite sa seckanim listom svežeg korijandera. Prijatno!
 

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka

Нема коментара:

Постави коментар