среда, 19. јун 2019.

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom
Da li se slažete da su tikvice (pored paradajza, krastavaca i paprika) povrće koje najviše koristimo u letnjem periodu i naravno sa njima možemo spremati pregršt jela. Ja sa tikvicama zaista spremam razorazna jela, potaže, pljeskavice, u sosu, pohovane i naravno punjene. Pored ovog, možete isprobati i Potaž od tikvica za kojid vam treba dva sastojka i bosiljak, preukusan je. Zatim tu su Pljeskavice od tikvica sa tri vrste sira i sjajne i lagane Špagete od tikvica sa pestom od rukole. Ove punjene su stvarno super! Mesu sam dodala seckani paradajz i paradajz koncentrat i vočester sos i bosiljak, i ukus je savršen. A uskoro možete da očekujete još dva nova recepta sa tikvicama. Do tada, uživajte u pripremanju ovog :).


Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom
Sastojci (za 2 osobe):
2 okrugle tikvice
350 gr mlevene junetine
1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
1 čen belog luka (sitno iseckan ili izrendan)
1 konzerva sitno seckanog paradajza
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica šećera
1 kašičica vočerster sosa
1 ravna kašičica bosiljka
so, biber
maslinovo ulje
rendani sir (po izboru)

Priprema:
Tikvice presecite na pola, a dno i vrh malo zasecite kako bi mogle ravno da stoje. Zatim iz fino izdubite kašikom, da budu debljine oko pola cm. Meso tikvica koje ste izdubili sitno iseckajte. 
Krenite na izradu sosa, tako što ćete na malo maslinovog ulja i na ne prejakoj vatri proprižiti sitno iseckan crni i beli luk, nakon 5 minuta dodajte mleveno meso i opet prodinstajte, nakon 5 minuta dodajte iseckano meso tikvica i dinstajte dok meso tikvica ne počne da pušta sok.
Tada dodajte konzervu seckanog paradajza, koncentrat paradajza, vočestera sos, šećer i mešajte dok se masa lepo ne sjedini. Smanjite vatru na 3 (od 9) i kuvajte dok se smesa fino ne ukuva.
Kada se sos fino ukuvao, dodajte bosiljak, i začinite solju i biberom po ukusu.
Polovine tikvica stavite u tepsiju za pečenje i prelijte svaku sa malo maslinovog ulja. Napunite ih smesom, a dno tepsije prelijte sa 1 kašičicom vode i pokrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 C. Pecite ih pokrivene dok tikvice ne omekšaju (oko 40 minuta). Zatim ih izvadite, pospite sa rendanim sirom i zapecite još 15 minuta na 210 C. Služite tople uz laganu zelenu ili ajsber salatu ili krastavce prelivene grčkim jogurtom i mirođijom.

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom


Нема коментара:

Постави коментар