петак, 4. децембар 2020.

Posne krofne (ala prste da poližeš)

Posne krofne (ala prste da poližeš)


Ove posne krofne su toliko dobre, da ne pamtim kada sam zadnji put pravila mrsne. Super su, veoma su vazdušaste i lagane, a uz dodatak šećera sa limunom ili limunove i korice od narandže i vanilin šećera, biće još ukusnije. Recept sam davno našla na sajtu šerpica.net i od tada pravim samo njih, pa pogledajte šta se još tamo zanimljivo nalazi.

Za ovaj recept su vam potrebni brašno, ulje, kvasac, voda, kisela voda, šećer i limunova ili narandžina kora ili limun šećer i malo truda i strpljena da se testo digne i voala dobićete predivne posne krofnice, a evo i sastojaka...

A pre sastojaka, pogledajte koje još recepte za posne slatke čarolije se nude na blogu:

Posne krofne (ala prste da poližeš)

Priprema:
U veću posudu stavite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Sve dobro izmešajte sa malo vode i ostaviti da kvasac nadođe. Kada je nadošao, u istu posudu sipajte ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i narandže i vanil šećer. Promešajte i zamesite sa brašnom tako što ćete dodavati malo po malo brašna zajedno sa solju dok se ne umesi fino i glatko testo. 
Kada ste završili mešanje, premažite testo sa malo ulja i ostavite ga na toplom dok se ne udvostruči. Kada se testo udvostručilo razvucite ga na brašnom posutoj radnoj površini debljine nešto manje od 1 cm i čašom vadite kolutiće i ostavite ih oko 10 minuta da malo nadođu.
Ulje zagrejte u šerpici, ali da ne bude prejako. Kada se zagrejalo, gorunju stranu krofne spustite u šerpu, ali okrenutu nadole. Pržite je dok ne porumeni, a zatim okrenite krofnu i ostavite da se i ona ispeče dok ne porumeni. 
Krofne vatide na salvetu da se ocede, a kada se prohlade pospite ih prah šećerom i poslužite tako ili u neki džem ili nutelu. 
Prijatno!

Posne krofne (ala prste da poližeš) 

Нема коментара:

Постави коментар