Posne krofne (ala prste da poližeš) |
Ove posne krofne su toliko dobre, da ne pamtim kada sam zadnji put pravila mrsne. Super su, veoma su vazdušaste i lagane, a uz dodatak šećera sa limunom ili limunove i korice od narandže i vanilin šećera, biće još ukusnije. Recept sam davno našla na sajtu šerpica.net i od tada pravim samo njih, pa pogledajte šta se još tamo zanimljivo nalazi.
Za ovaj recept su vam potrebni brašno, ulje, kvasac, voda, kisela voda, šećer i limunova ili narandžina kora ili limun šećer i malo truda i strpljena da se testo digne i voala dobićete predivne posne krofnice, a evo i sastojaka...
A pre sastojaka, pogledajte koje još recepte za posne slatke čarolije se nude na blogu:- Zdrava Twix čokoladica
- Kupina limun torta
- Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama
- Veganski skonsi sa kokosom i malinama
- Veganske slatke kriške od palente i lešnika
- Pita kocke sa jagodama
- Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna
- Posne boščice
- Rustična posna galeta sa višnjama
- Američki posni tart sa malinama
- Energetske loptice sa urmama, kikiriki puterom i malinama
- Kikiriki štangle
- Posni keksi od kakaa i pistaća
Posne krofne (ala prste da poližeš) |
Sastojci:
1 kg brašna
40 gr kvasca
3 dl mlake vode
2 dl kisele vode
1 dl ulja
2 kašike šećera
narendana kora limuna
narendana kora narandže
1 kaščica soli
ulje za prženje
Posne krofne (ala prste da poližeš) |
Priprema:
U veću posudu stavite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Sve dobro izmešajte sa malo vode i ostaviti da kvasac nadođe. Kada je nadošao, u istu posudu sipajte ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i narandže i vanil šećer. Promešajte i zamesite sa brašnom tako što ćete dodavati malo po malo brašna zajedno sa solju dok se ne umesi fino i glatko testo.
Kada ste završili mešanje, premažite testo sa malo ulja i ostavite ga na toplom dok se ne udvostruči. Kada se testo udvostručilo razvucite ga na brašnom posutoj radnoj površini debljine nešto manje od 1 cm i čašom vadite kolutiće i ostavite ih oko 10 minuta da malo nadođu.
Ulje zagrejte u šerpici, ali da ne bude prejako. Kada se zagrejalo, gorunju stranu krofne spustite u šerpu, ali okrenutu nadole. Pržite je dok ne porumeni, a zatim okrenite krofnu i ostavite da se i ona ispeče dok ne porumeni.
Krofne vatide na salvetu da se ocede, a kada se prohlade pospite ih prah šećerom i poslužite tako ili u neki džem ili nutelu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар